Αρχική » Το υπουργείο Παιδείας έκλεισε την πόρτα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το υπουργείο Παιδείας έκλεισε την πόρτα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

από christina

Την ώρα που το Φανάρι βάλλεται από παντού και βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί το υπουργείο Παιδείας  το αγνόησε εντελώς   κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής με την Εκκλησία με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Εκκλησία της Κρήτης και οι εκπρόσωποι των μητροπόλεων της  Δωδεκανήσου. Η  γκάφα του υπουργείου Παιδείας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο δείχνει εκτός της προχειρότητας και  αδιαφορία για την εμπερίστατη θέση του κ. Βαρθολομαίου  αλλά και γενικότερα για όλα όσα συμβαίνουν στα Ελλητοτουρκικά. Σύμφωνα με  το πρακτορείο Ορθοδοξία infoτην αποχώρηση των εκπροσώπων της Εκκλησίας Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου από την επιτροπή Εκκλησίας – Κράτους που συνεδρίασε χωρίς την παρουσία τους, προκάλεσε η άρνηση της Κυβέρνησης να δεχθεί στις συνομιλίες τον διευθυντή του πατριαρχικού γραφείου στην Αθήνα, μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο.

Στην επιτροπή Εκκλησίας – Κράτους που ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας Κρήτης ενώ για πρώτη φορά προσεκλήθη μέσω Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκπρόσωπος των Μητροπόλεων Δωδεκανήσου.Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πάγιο αίτημα του οποίου ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων του από την Δωδεκάννησο, όρισε τον μητροπολίτη Ρόδου από τις μητροπόλεις αυτές και δημιούργησε ενιαία πατριαρχική αντιπροσωπεία προσθέτοντας και τον μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο.Όταν το πρωί έφθασαν στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιτροπή οι μητροπολίτες, η Κυβέρνηση διαμήνυσε πως στο τραπέζι του διαλόγου έχουν θέση οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης, ο εκπρόσωπος των Μητροπόλεων της Δωδεκαννήσου και ουδείς άλλος. Η άρνηση ουσιαστικά της συμμετοχής του μητροπολίτη Αδριανουπόλεως, προκάλεσε την αντίδραση των μελών της αντιπροσωπείας που τελικά αποχώρησε από το Υπουργείο, χωρίς να λάβει μέρος στον διάλογο.Το κλίμα αυτό προκάλεσε μια ακόμη κρίση και αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός οτι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ζήτησε τουλάχιστον αναβολή εως ότου δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις,. Το Φανάρι πάντα ήθελε να συμμετάσχει σε αυτές τις συναντήσεις.Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ήθελε με αποτέλεσμα οι σχέσεις να είναι τεταμένες ή στην καλύτερη περίπτωση τυπικές.Η εξέλιξη αυτή ίσως να μην ήταν “τραγική” αλλά στις σημερινές συνθήκες κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει. Μία διαμάχη μεταξύ Φαναρίου, Κρήτης, Δωδεκανήσων με την Εκκλησία της Ελλάδος  φαντάζει εξωφρενική όταν  και οι τέσσερις Εκκλησίες όλο αυτο το διάστημα δίνουν μάχη για την Αγιά Σοφιά και ζητούν την στήριξη των ξένων.

Πρόκειται για μια “γκάφα” του υπυοργείου το οποίο χειρίστηκε ένα  τόσο σοβαρό θέμα με επιπολαιότητα και προχειρότητα .Βεβαίως η συνάντηση είχε καθοριστεί  από πριν αλλά θα μπορούσε να αναβληθεί λόγω των γεγονότων στο Αιγαίο και την Αγιά Σοφιά.

Στη συζήτηση και το μισθολογικό

 Στη σύσταση κοινής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών της Ελλάδας και τα ζητήματα μισθολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα που τους απασχολούν, αποφάσισαν σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης.Σχεδόν δυο χρόνια μετά την κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου για το ίδιο θέμα, Κράτος και Εκκλησία αποφάσισαν να θέσουν ξανά το θέμα στο τραπέζι, προσδοκώντας αυτή τη φορά να υπάρξει μια τελική συμφωνία η οποία θα είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info στην επιτροπή αυτή θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας Κρήτης και των Μητροπόλεων των Δωδεκαννήσων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του ΙΣΚΕ και του αντίστοιχου φορέα των κληρικών της Κρήτης.Στόχος είναι η λύση του χρόνιου ζητήματος με την κατοχύρωση και νομιμοποίηση  των οργανικών θέσεων για τους κληρικούς στην Ελλάδα ώστε να καλυφθούν τα σημαντικά κενά που υπάρχουν σήμερα. Ήδη το προηγούμενο διάστημα η Εκκλησία της Ελλάδος συγκέντρωσε τις ανάγκες της σε κληρικούς με βάση τα οργανογράμματα των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων καταλήγοντας σε έναν αριθμό που ξεπερνά τις 12.000 θέσεις.Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία ένας μεγάλος αριθμός κληρικών βρίσκεται «στον αέρα» αφού ο αριθμός των 6.500 θέσεων που προβλέπεται κανονικά έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, ενώ η ετήσια παραχώρηση θέσεων στην Εκκλησία από την εκάστοτε Κυβέρνηση υστερεί σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.Για την ώρα φαίνεται πως στην πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την λύση του ζητήματος, κάτι το οποίο κατέστησε σαφές η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που ξεκαθάρισε πως  κριτήριο της Κυβέρνησης είναι η μέριμνα των απλών ιερέων που δίνουν την καθημερινή μάχη.Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θεωρείται από τα πλέον ακανθώδη για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους που όποτε ανοίγει συνήθως προκαλεί έντονες παρενέργειες.

 «Η πρόθεση είναι η διασφάλιση των εργασιακών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών που μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος από την πλευρά της Εκκλησίας έκανε λόγω για επικοδομητική συζήτηση και ταύτιση απόψεων. «Όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συζήτησης, η οποία θα συνεχιστεί, τα αποτελέσματά της θα είναι επ ωφελεία και του κράτους και της Εκκλησίας αλλά και του πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στα πλαίσια της συναλληλίας και των διακριτών ρόλων«, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

 Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα όπως η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, ενώ μάλιστα αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να κατατεθεί σύντομα και νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που συνεδρίασε η εν λόγω Επιτροπή ήταν τον Ιούλιο του 2018 επί υπουργίας του κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας παρέστησαν: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ως Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε τον Μάιο του 2011 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου .

Σύμφωνα με την τότε απόφαση στην Επιτροπή µετέχουν:
α) ο Υπουργός Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, ως Πρόεδρος,
β) ο Υφυπουργός Οικονοµικών αρµόδιος για τα θέµατα της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής,
γ) ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρµόδιος για τα θέµατα της ∆ιεύθυνσης Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων,
δ) ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης αρµόδιος για τα θέµατα της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης,
ε) ένα µέλος του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, που ορίζεται από τον Πρόεδρο αυτού,
στ) ένας εκπρόσωπος της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου (∆.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ορίζεται από τη ∆.Ι.Σ.,
ζ) ο Πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονοµικών,
η) ο Αρχιγραµµατέας της ∆.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος,
θ) ο Ειδικός Νοµικός Σύµβουλος της ∆.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Γραµµατέας της Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός ∆ιευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Θρησκευµάτων του Υπουργείου Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων.
Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Υπουργό Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, ο οποίος καθορίζει την ηµερήσια διάταξη.
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής µπορεί να καλούνται, εφόσον συζητούνται θέµατα της αρµοδιότητάς τους, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Σύµβουλοι του Πρωθυπουργού και των Υπουργών και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εµπειρογνώµονες για θέµατα της ειδικότητάς τους, εκπρόσωποι φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και εκπρόσωπος του Οικουµενικού Πατριαρχείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ