Το Άγιον Όρος θα επισκεφθεί μέσα στο 2016 ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια, από το 2005 που προσκύνησε τελευταία φορά στον Άθω.

Ο κ. Πούτιν θα βρεθεί στην Αθωνική Πολιτεία για να τιμήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη ρωσική χιλιετηρίδα στο Άγιο Όρος, αφού το 2016 συμπληρώνονται 1.000 χρόνια από τη παρουσία των Ρώσων εκεί. Στον Άθω μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο θα μεταβεί και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος με πλήθος ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας. Καλεσμένοι, επίσης, θα είναι εκπρόσωποι άλλων Ορθόδοξων εκκλησιών. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων αναμένεται να είναι στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος –γνωστή ως ρωσική– και η επίσημη δοξολογία να τελεστεί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Εν τω μεταξύ, ο Βλ. Πούτιν ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα τη στήριξη του ελληνικού κράτους στους εορτασμούς για τα χίλια χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος.

Οι προετοιμασίες, πάντως, φαίνεται να έχουν και «αγκάθια», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κιβωτού». Το Άγιο Όρος διεκδικεί το ιβηρίτικο μετόχι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη Κόκκινη Πλατεία και η ρωσική πλευρά τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα και τη Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Άγιο Όρος. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων, η αρμόδια επιτροπή των Αγιορειτών θα μεταβεί στην πόλη της Μόσχας για να έχει συνομιλίες με την αντίστοιχη επιτροπή του Πατριαρχείου Μόσχας και του ρωσικού κράτους, προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα. «Γεγονός-ορόσημο θα αποτελέσει ο εορτασμός, το 2016, της χιλιετίας της ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Ένας σημαντικός ρόλος στο πλαίσιο της προετοιμασίας ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Συμφωνήσαμε με την ηγεσία της Ελλάδας να βοηθήσει στην οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της σημαντικής αυτής επετείου για τη χώρα μας», υπογράμμισε επίσης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Πούτιν παρέδωσε στον κ. Τσίπρα εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος την οποία είχε κλέψει από μοναστήρι της Σπάρτης αξιωματικός των Ες Ες. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός ονομαζόταν Μίλερ και έμεινε στην ιστορία ως ο «χασάπης της Κρήτης». Ο Μίλερ συνελήφθη από ρωσικά στρατεύματα, που τον παρέδωσαν στις Ελλληνικές Αρχές, και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Την εικόνα αγόρασε η ρωσική κυβέρνηση από συγγενείς του, προκειμένου να την επιστρέψει ως δώρο στην Ελλάδα.

Είναι φανερό ότι η Μόσχα θέλει να ισχυροποιήσει τη θρησκευτική της παρουσία στη Μοναστική Πολιτεία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς εστιάζεται στις μονές με μοναχούς και από άλλες ορθόδοξες χώρες, όπως από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ωστόσο, το Φανάρι, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Άγιο Όρος, ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του καταστατικού της Μοναστικής Πολιτείας, και τούτο με αφορμή προσπάθειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν για αποδυνάμωση του οικουμενικού του χαρακτήρα, με τη συνεργασία, μάλιστα, των τότε θρησκευτικών ηγετών Αθηνών και Μόσχας.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Αθωνική Πολιτεία, όπως και σε όλες τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, μνημονεύεται μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Κάτι το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, υπενθυμίζει και... ο ίδιος. Τελευταίως το έπραξε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Σέρρες.