Την θλίψη των πιστών στην Τσεχία και στην Σλοβακία για την πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας μέσω ανακοίνωσης της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας αναφέρει:

Η πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς – του Ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη γέμισε με θλίψη τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας. Ο Ναός – ένα από τα πιο διάσημα οικοδομήματα στον κόσμο, ο οποίος στην πολυτάραχη ιστορία του των σχεδόν 1500 ετών, έχει λειτουργήσει ως Χριστιανική βασιλική, Μουσουλμανικό τζαμί και τελικά ως μουσείο – πρόκειται να γίνει τζαμί ξανά μετά από 86 χρόνια.

Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αποφάσισε το 1934 να μετατρέψει την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο, ολόκληρος ο κόσμος αναγνώρισε την ευπρόσδεκτη κίνηση των Τούρκων πολιτικών ως συμβολικό τέλος των συγκρούσεων και την έναρξη της ειρηνικής συνύπαρξης Μουσουλμάνων και Χριστιανών.

Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των Ορθοδόξων και άλλων Χριστιανικών εκκλησιών, καθώς και του ΟΗΕ, της ΟΥΝΕΣΚΟ και πολλών άλλων οργανισμών και κρατών για την απόφαση του σημερινού Τούρκου προέδρου, επιβεβαιώνουν μόνο πόσο σοφή και συνετή ήταν η απόφαση του προκατόχου του. Συνεπώς, προσευχόμαστε στον Θεό όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επανεξετάσει την απόφασή του και να διατηρηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο, το οποίο είναι αποδεκτό από τους πιστούς και την κοσμική κοινωνία.