Με αποκλειστικό θέμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, η οποία ομόφωνα καταδίκασε τη τουρκική ενέργεια.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η εισήγηση του προέδρου Σάββα Αναστασιάδη, στην οποία τονίζεται –μεταξύ άλλων– ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εντάξει στη διπλωματική της ατζέντα το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους.

«Το υπουργείο Εξωτερικών να θέτει συνεχώς το ισχυρό αυτό διπλωματικό όπλο σε διμερές επίπεδο και να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για τη διεθνή αναγνώριση», τονίζεται.

Επιπλέον, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού ζητά: από κόμματα και πολίτες να συνασπιστούν απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις πιέσεις στη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και τον ΟΗΕ ζητώντας σαφή καταδίκη και αυστηρές κυρώσεις, και από την UNESCO να κινήσει τη διαδικασία παραπομπής για ιεροσυλία και προκλήσεις εκτεταμένων βλαβών στο μνημείο.

Τα δε μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού καλούνται να φέρουν το θέμα στα Κοινοβούλια των χωρών στις οποίες εκλέγονται. Το ίδιο ζητείται και από τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, οι ομογενειακές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο και η Εκκλησία καλούνται να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις. «Να προκαλέσουμε έναν ομογενειακό συναγερμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.