Αρχική » Αρχίζει το ξήλωμα των ζηλωτών της Εσφιγμένου

Αρχίζει το ξήλωμα των ζηλωτών της Εσφιγμένου

από christina

Λίγες μέρες μετά την απόφαση του Εφετείου Θεσσλαονίκης με την οποία στην ουσία οι ζηλωτές της Μονής Εσφιγμένου πρέπει να εγκαταλείψουν τη μονή αλλά και την περιουσία της την οποία «κατέχουν παράνομα» η Αστυνομία , μία μέρα πριν την προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά η Αστυνομία με δύο  επιχειρήσεις σε Ιερισσό και Νέα Ρόδα απέδωσαν κτήματα και ένα κονάκι στην διορισμένη απ΄οτο Φανάρι αδελφότητα  η οποία εδρεύει στις Καρυές.

 Αστυνομικοί της Ασφάλειας  , σύμφωνα με ρεπορτάζ του έθους ,ς με πολιτικά και συμβατικά αυτοκίνητα συνόδευσαν τον δικαστικό κλητήρα το πρωί της Πέμπτης 23 Ιουλίου στο κτήμα έκτασης 50 στρ. της Μονής Εσφιγμένου, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα πριν την Ιερισσό. Το κτήμα αυτό αγοράστηκε από την Μονή γύρω στο 1830 και περιλάμβανε βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες νοικιάζονταν, ενώ τα δέντρα της περίφραξης είχε φυτέψει ο Άγιος Παϊσιος. Τη δεκαετία του 1990 οι ζηλωτές έστησαν εκεί μια μεγάλη μονάδα εκτροφής ζώων, τυροκομείο και ξενώνες. Οι 3 μοναχοί της Νέας Αδεφότητας που βρέθηκαν στην παραλαβή του χώρου διαπίστωσαν πως οι εγκαταστάσεις είχαν λεηλατηθεί, ενώ από τα ζώα βρέθηκε μόνο…ένα άλογο.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι από το 2005 που κόπηκε το ρεύμα, λόγω υπέρογκων χρεών προς της ΔΕΗ, οι καταληψίες της Εσφιγμένου, ξήλωσαν όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ μέχρι το 2019 ερχόταν πρόστιμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για διάφορες παραβάσεις. Στα κτίσματα που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες επικρατούσε τρομερή ακαταστασία και βρωμιά, με εμφανή την εγκατάλειψη. Στο χώρο βρίσκονταν 3 άτομα (λαϊκοί) που συστήθηκαν ως φύλακες του κτήματος και αποχώρησαν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν πως θα εκπονηθεί μια νέα μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου με τη δημιουργία ενός νέου μετοχίου και κτηνοτροφικής μονάδας.

Μόνο ένα άλογο βρέθηκε στην μονάδα εκτροφής ζώων

Ταυτόχρονα έγινε ανάλογη επιχείρηση της αστυνομίας στο κονάκι που χρησιμοποιούσαν οι ζηλωτές στα Νέα Ρόδα, το οποίο επίσης αποδόθηκε στη Νέα Αδελφότητα, τρία μέλη της οποίας ήταν παρόντα. Ο δικαστικός επιμελητής επέδωσε την δικαστική απόφαση, ενώ ένας μοναχός που ήταν μέσα μάζεψε τα πράγματά του και αποχώρησε. Άλλωστε σε κοντινή απόσταση υπάρχει άλλο κτίριο, που νοικιάζουν οι ζηλωτές και χρησιμοποιούν ως κονάκι. Το διώροφο κτίριο αγοράστηκε από την Μονή Εσφιγμένου τη δεκαετία του 1950 και βρίσκεται μέσα στα Νέα Ρόδα, πολύ κοντά στο χερσαίο σύνορο του Αγίου Όρους (Καραούλι). Και εκεί οι εικόνες της εγκατάλειψης είναι χαρακτηριστικές, μάλιστα πάνω από φωτιστικό στο χώρο της κουζίνας, τα χελιδόνια είχαν στήσει φωλιά και…διέμεναν μαζί με τους επισκέπτες.

Μια χελιδονοφωλιά πάνω από το φωτιστικό της κουζίνας στο κονάκι στα Νέα Ρόδα

Οι δύο αυτές επιχειρήσεις ήταν σχετικά εύκολες .Το μεγάλο αγκάθι είναι οι ζηλωτές οι οποίοι χρόνια τώρα έχουν «ταμπουρωθεί» στα κτήρια της μονής και δεν τα εγκταλείπιουν παρά τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο Πατριάρχης έχει ζητήσει εδώ και πολλά χρόνια την εκκένωση του συγκροτήματος αλλά μέχρι σήμερα η αστυνομία  δεν κατάφερε να απομακρύνει τους μοναχούς οι οποίοι συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ!

 

‘Ένα ακόμη κτίσμα, ένα τριώροφο κτίριο στην περιοχή του Ίλιον στην Αθήνα, μέσα στο οποίο υπάρχει και το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου, αναμένεται να παραδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η ιδιαιτερότητα αυτού του χώρου είναι πως κάποια διαμερίσματα νοικιάζονται και πρέπει να ειδοποιηθούν έγκαιρα οι ένοικοί τους για να τα εγκαταλείψουν. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα παραμένει η απόδοση του μοναστηριού της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, μέσα στο οποίο εγκαταβιούν 110 Ζηλωτές μοναχοί με ηγούμενο τον αρχιμανδρίτη Μεθόδιο. Είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι αποδόσεις περιφερειακών χώρων (λ.χ. ο αρσανάς), αλλά το μοναστήρι δεν είναι εύκολη επιχείρηση.  

Υπενθυμίζεται  ότι απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι αιτήσεις αναίρεσης, που κατέθεσαν οι καταληψίες ακινήτων της Μονής μας κατά της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης 122/17.6.2020 με την οποία υποχρεούνται να παραδώσουν τελεσιδίκως τα κατειλημμένα ακίνητα εντός και εκτός Αγίου Όρους στην Μονή Εσφιγμένου (κεντρικό κτηριακό συγκρότημα, τμήμα αντιπροσωπείου Καρυών, κονάκι Ν. Ρόδων, αγρόκτημα Ιερισσού).

Το θέμα της διαμάχης με τους μοναχούς της Εσφιγμένου χρονολογείται από το 1972 όταν τότε κοινότητα σταμάτησε να μνημονεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο γιατί είχε αρχίσει διάλογο με τους καθολικούς.

Στην πορεία το Φανάρι τους κήρυξε σχισματικούς , ζήτησε την εκκένωση της Μονής ενώ συγκρότησε νέα κοινότητα η οποία έχει εγκατασταθεί στις Καρυές περιμένοντας να λυθεί το θέμα.  Η αντιπαράθεση των μοναχών του Εσφιγμένου πήρε διαστάσεις μετά το 2002, όταν αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα πως η μονή αποτελεί «ιδιαίτερη αδελφότητα και απαγορευμένη» στο Άγιο Όρος, ενώ οι μοναχοί της χαρακτηρίστηκαν σχισματικοί και ανεπιθύμητοι. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε τη σχετική προσφυγή που κατέθεσαν οι ζηλωτές το 2006. Ακολούθησαν η ίδρυση νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου και η εγκατάσταση καινούργιου κτιρίου για να φιλοξενήσει το αντιπροσωπείο του νέου μοναστηριού. Το νέο κονάκι θεμελίωσε τον Οκτώβριο του 2006 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και χτίστηκε ακριβώς απέναντι στο παλιό αντιπροσωπείο.
 

Η αντιπαράθεση για τη διεκδίκηση της Μονής Εσφιγμένου έφτασε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ενώπιον των οποίων πολλές φορές οδηγήθηκαν οι ζηλωτές μοναχοί κατηγορούμενοι για παράνομη κατάληψη του μοναστηριού αλλά και για τα επεισόδια που είχαν αμαυρώσει το Άγιο Όρος τον Δεκέμβριο του 2006. Τότε σημειώθηκε η πρώτη βίαιη απόπειρα εκκένωσης του παλιού αντιπροσωπείου και συνοδεύτηκε από εικόνες με αιματοκυλισμένους μοναχούς από τις συγκρούσεις με άλλους μοναχούς.

Οι γέροντες της Ιεράς Κοινότητας, μετά τις διαστάσεις που έχει πάρει η ιδιότυπη κόντρα μεταξύ της παλιάς και της νέας αδελφότητας, άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι πριν από λίγους μήνες προκάλεσε έντονη ενόχληση η κατάθεση αγωγής από τους νεο-εσφιγμενίτες μοναχούς εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Με την προσφυγή τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αξιώνουν αποζημίωση άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν έγιναν ενέργειες για την απομάκρυνση των ζηλωτών.

Όλα αυτά τα χρόνια πολλές φορές η Αστυνομία  επεχείρησε πολλές φορές να «σπάσει την κατάληψη» και να συλλάβει τους  μοναχούς οι οποίοι κατηγορούνται για φθορές κλπ. αλλά δεν κατάφερε να μπει στη μονή . Το μοναστήρι είναι αποκομμένο από όλα τα άλλα  και η κοινότητα ζει με ότι παράγει και ότι προσφέρουν προσκυνητές, οι οποίοι φτάνουν ως εκεί παράτυπα αφού δεν εκδίδονται διαμονητήρια.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ