Έκφραση πολιτιστικής ανωριμότητας της γείτονος χώρας χαρακτήρισε την χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, ο  Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος μιλώντας  στον ΣΚΑΪ  για την  λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί  αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις.

"Καταρχήν η αντίδραση της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα ήταν πάρα πολύ χλιαρή. Θα έπρεπε να γίνουν δυναμικές παρεμβάσεις κυρίως από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Διασαλεύθηκε το δημόσιο διεθνές δίκαιο που έχει να κάνει με τον πολιτισμό και οπωσδήποτε ο οργανισμός αυτός έδειξε μία ατολμία στο να μπορέσει να παρέμβει δυναμικά και να αποτρέψει όλη αυτή την μετατροπή του Ναού σε τζαμί" - τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ο κ. Χρυσόστομος στάθηκε και στην αντίδραση του Πάπα Φραγκίσκου την οποία χαρακτήρισε "πάρα πολύ χλιαρή", καθώς όπως πρόσθεσε "θα μπορούσε να παρέμβει δυναμικά και να κάνει προτροπές ώστε να αποφευχθεί αυτή η μετατροπή".

"Πρέπει να ομολογήσουμε ότι στο εσωτερικό της χώρας ο σύνολος πολιτικός και πνευματικός κόσμος αντέδρασε ουσιαστικά και δυναμικά στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Διότι δεν είναι δυνατόν και εφικτό να παρεμβαίνει κάποιος σε μια άλλη χώρα με έναν τρόπο τέτοιο όταν η γείτονα χώρα βλέπεις εμάς μία εχθρική διάθεση"  είπε..

Επικριτικός ήταν και για τη στάση της Ρωσίας:"Η Ρωσική πολιτική ηγεσία δεν αντέδρασε καθόλου δυναμικά, θα έλεγα ότι έδωσε μία απουσία έντονη, σε αντίθεση με την Ρωσική Εκκλησία η οποία αντέδρασε. Ο Πατριάρχης Κύριλλος πρέπει να ομολογήσουμε ότι έκανε ανακοινώσεις, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η διγλωσσία που υπάρχει, μεταξύ της πολιτικής και της εκκλησιαστικής ηγεσίας, σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να παίζουμε ένα παιχνίδι αλλά ο τελικός μας σκοπός είναι αυτός τον οποίον έχουμε θέσει" .

Ακόμη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στην προσπάθεια «σαλαμοποίησης» της Συνθήκης της Λωζάνης από μέρους της γείτονος χώρας.

"Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να πετύχει μία αποδυνάμωση της Συνθήκης της Λωζάνης και έναν αποπροσανατολισμό από τις αρχές της, δημιουργώντας το «μότο» για ένα νέο Οθωμανικό Κράτος στο οποίο θα συσπειρωθούν όλα τα ισλαμικά κράτη" - πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Για τις σκέψεις από πλευράς της Κυβέρνησης να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των Ιερών Ναών ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Αυτή την απόφαση ή πρόταση από την ειδική επιτροπή των επιστημόνων ας την στείλουν στην Ιερά Σύνοδο και η Ιερά Σύνοδος που θα συνεδριάσει θα πάρει τις αποφάσεις της. Η Ιερά Σύνοδος απέδειξε ότι δεν είναι αυτή η οποία προκαλεί γεγονότα και καταστάσεις, οι οποίες δεν βοηθούν στην αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού".

"Σε έναν δημόσιο χώρο δεν μπορεί κανένας να κάνει τον χωροφύλακα. Αυτό το οποίο προέχει είναι η ατομική ευθύνη του καθενός μας, πως και σε ποια θέση βάζει τον εαυτό του έναντι του συνανθρώπου του. Αυτή την στιγμή οι ειδικοί μας λένε ότι υπάρχει πάλι μία έξαρση του ιού. Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας μας να αποφασίσει που βάζει τον εαυτό του σε σχέση με τον άλλο άνθρωπο" - υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.