Αρχική » Ευχαριστώ του Βαρθολομαίου στον Ερντογάν

Ευχαριστώ του Βαρθολομαίου στον Ερντογάν

από christina

 

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την επαναλειτουργία  της Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζίτου.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Παναγιώτατος, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ανατολού, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τα έργα αποκατάστασης αλλά και για το άνοιγμα του ιστορικού Μοναστηριού στους επισκέπτες. Στο μεταξύ οι απανταχού Πόντιοι είπαν όχι στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ερνοτγάν να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά άνοιξε μετά από πέντε χρόνια με τον Τούρκο Πρόεδρο να δίνει ένα ακόμα σόου. Συγκεκριμένα ενώ βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση, τόσο με την Παναγία Σουμελά όσο και με την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, τον παρακολουθούσαν από γιγαντοοθόνη οι οπαδοί και οι αρμόδιοι των εκδηλώσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου από τα εγκαίνια  «φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων». Ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην του προσεχούς μηνός Αυγούστου».

Oχι των Ποντίων

Παρά τις προθέσεις του Ερντογάν αρνητικά  απαντούν οι απανταχού Πόντιοι στην πρόσκληση την οποία απηύθυνε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να προσέλθουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί τον Δεκαπενταύγουστο στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα».Τα ποντιακά σωματεία και οι ομοσπονδίες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν την «πρόσκληση» καθώς τη θεωρούν ελιγμό προκειμένου να διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ