Αρχική » Επίδειξη ισχύος των Ρώσων και στη Σουμελά

Επίδειξη ισχύος των Ρώσων και στη Σουμελά

από christina

 

 

Aρχίζει να γίνεται περίεργο το παιχνίδι της ρωσικής Εκκλησίας στην Τουρκία. Σύμφωνα με το sputniknews.gr το οποίο επικαλείται δηλώσεις του πρωθιερέα Νικόλαου Μπαλασόφ το άνοιγμα της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα έγινε με παρέμβαση του Πατριάρχη Μόσχας  όταν αυτός επισκέφτηκε την Τουρκία το 2009!

Αίσθηση προκαλεί η αντίδραση των Ρώσων  λίγες μέρες μετά την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί καθώς φαίνεται πως επιχειρούν να έχουν λόγο σε ό,τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα και αφορά την ορθοδοξία.Πρόκειται για επίδειξη ισχύος της Μόσχας έναντι του Οικουμενικού Πατριάρχη …

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα χαρεί αν τελεστεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά μετά τις εργασίες αποκατάστασης.

Αν και, όπως τονίζει, οι Ρώσοι πιστοί θα πάρουν ευλογία για να προσκυνήσουν μόνο μετά την αποκατάσταση της Κοινωνίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δήλωσε στο Sputnik ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά του Χριστιανισμού, επικαλούμενος την αποκατάσταση ενός από τα παλαιότερα ορθόδοξα μοναστήρια του κόσμου, την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, σε απάντηση, ευχαρίστησε τηλεφωνικώς τον Ερντογάν για τα «συστηματικά έργα ανακαίνισης» που έγιναν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία άνοιξε, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός στο Sputnik, ο Πρωθιεράς Νικόλαος Μπαλασόφ υπενθύμισε ότι οι Θείες Λειτουργίες για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, οι οποίες διακόπηκαν μετά το κλείσιμο και τη λεηλασία της μονής το 1922, επαναλήφθηκαν το 2010 μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο, στην Τουρκία το 2009.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσία συνέβαλαν πολύ στο γεγονός ότι εκεί πραγματοποιήθηκαν οι Θείες Λειτουργίες τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Στην πραγματικότητα, όταν αυτό το θέμα τέθηκε το 2009 σε συζήτηση μεταξύ των δύο Προκαθήμενων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τις μεγάλες αμφιβολίες του ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει, ότι θα ήταν αναγκαία η απόκτηση άδειας, και μάλιστα μοιράστηκε τις ανησυχίες του ότι και να έθετε το ζήτημα, [αυτό] θα έφερνε προβλήματα στο Φανάρι από την πλευρά των τουρκικών Αρχών. Ωστόσο, οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους εκπροσώπους πραγματοποιήθηκαν με πολύ προσοχή και λεπτότητα από την πλευρά μας» επισημαίνει ο π. Νικόλαος.

Υπενθύμισε δε, ότι το 2009 ο Πατριάρχης Κύριλλος επισκέφθηκε όχι μόνο την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Άγκυρα, συναντήθηκε με τον Ερντογάν (τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας) και άλλους Τούρκους πολιτικούς.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν τρία προσκυνήματα πιστών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αρχαία Τραπεζούντα με επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Τελικά, τον Αύγουστο του 2010, οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί μια πανηγυρική Θεία Λειτουργία στη Μονή, την οποία παρακολούθησαν αρκετές χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και ορισμένες άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον π. Νικόλαο Μπαλασόφ, οι περισσότεροι προσκυνητές ήταν από τη Ρωσία, ωστόσο, πολλοί πιστοί από την Ελλάδα ήταν καλεσμένοι, και οι Έλληνες από τη Ρωσία πλήρωσαν για το ταξίδι τους.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση έπαιξε ο Ιβάν Σαββίδης (τότε βουλευτής της Δούμας).

Την Θεία Λειτουργία τέλεσαν τότε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Επίσκοπος Ποντόλσκ Τύχων. Συμμετείχε επίσης ο γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.

Ο π. Νικόλαος Μπαλασόφ τόνισε ότι η πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας το 2010 ήταν αποτέλεσμα συμφωνιών μεταξύ του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και των δημοτικών Αρχών της επαρχίας Τραπεζούντα.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν και επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας, βουλευτές και ο Γενικός Πρόξενος στην Τραπεζούντα.

«Τότε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη Κύριλλο, του είπε ότι συμμετείχε επίσης στην ιστορική Θεία Λειτουργία μέσω του εκπροσώπου του Επισκόπου Τύχωνα και των συντρόφων του. Εξέφρασε την ελπίδα για τη συνέχεια της πραγματοποίησης των Θείων Λειτουργιών, ώστε ο Πατριάρχης Κύριλλος καθώς και κάποιοι άλλοι ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτές. Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο για έναν Ρώσο Επίσκοπο, ο οποίος πήγε την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά για να τελέσει τη λειτουργία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν βρέθηκε μια θέση μεταξύ των συμμετεχόντων, επειδή, όπως του εξήγησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπήρχαν πάρα πολλοί που επιθύμησαν να συμμετέχουν και λίγος χώρος, και του πρότεινε να κάνει προσευχή “στο περιθώριο”» περιγράφει ο Μπαλασόφ.

Έκτοτε, η Ρωσική Εκκλησία σταμάτησε να στέλνει τους εκπροσώπους της «ώστε να μην επιβαρύνει κανέναν» και δεν τους καλούσε κανείς πλέον.

«Η ευγνωμοσύνη προς τους Ρώσους αδελφούς ξεχάστηκε γρήγορα – όπως είχε συμβεί και πριν στην ιστορία» λέει ο π. Νικόλαος, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια το Πατριαρχείο Μόσχας παρακολουθούσε την κατάσταση γύρω από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

«Λυπούμαστε, φυσικά, που το 2015 η παράδοση των λειτουργιών σταμάτησε με το κλείσιμο της Μονής για αποκατάσταση. Εάν ξαναρχίσουν, θα χαρούμε για τους Έλληνες πιστούς. Δεν θα μπορέσουμε όμως να δίνουμε ευλογία στους πιστούς μας για προσκύνημα στη Μονή έως την αποκατάσταση της Κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία διακόπηκε λόγω της μη κανονικής “εισβολής” του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο π. Νικόλαος επισημαίνει ότι «είναι βαθιά θλίψη και ατυχία που ο Ορθόδοξος κόσμος διαιρέθηκε λόγω των πράξεων του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως».

Σύμφωνα με τον π. Νικόλαο Μπαλασόφ, τα ΜΜΕ αναφέρουν ακόμη για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι είναι «ο πνευματικός ηγέτης των 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο».

«Αυτό δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα και στο παρελθόν» προσθέτει ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «καθώς κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία έχει δικό της Προκαθήμενο». Αλλά, παρ’ όλ’ αυτά, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ο πρώτος μεταξύ ίσων Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών που προήδρευε σε Πανορθόδοξες Συνόδους και ήταν πρώτος σε οποιαδήποτε κοινή Θεία Λειτουργία Προκαθημένων των Εκκλησιών, συνεχίζει ο π. Νικόλαος.

«Σήμερα, μετά την ουκρανική “περιπέτεια” και την κοινωνία και την αμετανόητη κοινή Θεία Λειτουργία με τους σχισματικούς, δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιοδήποτε ρόλο του ηγέτη και συντονιστή του Οικουμενικού Πατριάρχη σε οποιαδήποτε ουσιαστική έννοια αυτού του ιστορικού τίτλου. Προφανώς, μια τέτοια αποδυνάμωση της ενότητας των Ορθόδοξων επηρεάζει και την κατάσταση στην ίδια την Τουρκία, για την οποία, φυσικά, μπορεί μόνο να λυπηθεί κανείς» καταλήγει ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ