Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για την υποστήριξη του αναφορικά με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έπειτα από 86 χρόνια κατόπιν της σχετικής απόφασης των Τουρκικών αρχών, απέστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

«Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ για την επιστολή της Αυτού Μακαριότητος Σας, με την οποία εκφράζετε την βαθιά προσωπική θλίψη σας και αυτή της Εκκλησίας της Ρουμανίας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση που έλαβαν οι Τουρκικές κρατικές αρχές να μετατρέψουν το μουσείο της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.», – αναφέρει ο Παναγιώτατος και, μεταξύ άλλων, προσθέτει ότι: «η μόνη χρήση η οποία σέβεται και αναδεικνύει την αλήθεια και την ιερή αποστολή της Αγίας Σοφίας είναι η λειτουργία της ως χώρος Χριστιανικής λατρείας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ένταξη του Καθεδρικού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985 επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα του ως σύμβολο πίστης, Χριστιανικού πολιτισμού και οικουμενικής τέχνης.

Ε