Το Πάσχα του καλοκαιριού θα εορταστεί εφέτος με μάσκες ,αποστάσεις και ιδιαίτερη προσοχή από όλους σε όλες τις εκκλησίες, εφόσον δεν έχουμε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.Ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης εκτιμά ότι από αυτή η περίοδος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Προς το παρόν δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα για τους ναούς αφού και το σύνολο των μητροπολιτών έχει αποδεχτεί τις θέσεις της κυβέρνησης και έχει δώσει εντολές για αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Αν και οι κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εφαρμόσει νέα μέτρα υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι προτείνουν να επανεξεταστεί και πάλι το θέαμ της Θείας Κοινωνίας ,αλλά και των άλλων θρησκευτικών εκδηλώσεων .Σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ του Καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αναβληθούν ορισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως είναι οι λιτανείες, ενώ χαρακτήρισε πρόβλημα τη Θεία Κοινωνία.
«Η Θεία Κοινωνία, που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ο καθηγητής είπε ότι όπως η πολιτεία ζητεί από τις επιχειρήσεις να τηρούνται αποστάσεις, να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός πολιτών στα καταστήματα και επιβάλει πρόστιμα, θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και με άλλες δομές, όπως είναι οι Εκκλησίες.
«Θα έπρεπε το ίδιο να ζητήσουμε από οποιεσδήποτε άλλες δομές, όπως οι Εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρουν και την ευθύνη του να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού», πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Ας πούμε ότι φοράμε μάσκα και πέφτουμε από τα 77 (κρούσματα) στα 15. Τι θα γίνει; Θα χαλαρώσουμε πάλι; Είναι λάθος. Θα πρέπει να κρατήσουμε τις μάσκες και τις συμπεριφορές γιατί θα ξανανέβουνε», είπε ο καθηγητής.