Κινήσεις που κινούνται στα όρια της «εισπήδησης» και δείχονυν καθαρά που το πάει το Πατριαρχείο Μόσχας ,αναλαμβάνει η Εκκλησία της Ρωσιας για τους Ορθόδοξους νέους.

Η Μόσχα αντί να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν  την δική της νεολαία προχωρά σε πρωτοβουλίες  για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των ορθόδοξων νέων από διάφορες χώρες και τη «γόνιμη συνεργασία» με ευθύνη του προέδρου του Συνοδικού Τμήματος Νεότητας, Επισκόπου Ίστρας κ. Σεραφείμ

Όπως έγινε γνωστό ο αρχικός στόχος που έχει τεθεί περιλαμβάνει την καθιέρωση της επικοινωνίας με τους επικεφαλής των τμημάτων νεολαίας ξένων επισκοπών, μητροπόλεων αλλά και Τοπικών και Αυτόνομων Εκκλησιών.
Στο πλαίσιο αυτό θα καταγραφούν οι δραστηριότητες των Ορθόδοξων τμημάτων νεολαίας σε όλο τον κόσμο, θα παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια για την ανάπτυξη της συνεργασίας των νέων, ενώ σχεδιάζονται σεμινάρια για την ανταλλαγή εμπειριών

Επίσης, ενθαρρύνονται πρωτοβουλίες για την ένωση των ορθόδοξων νέων από διαφορετικές χώρες για την επίλυση επειγόντων προβλημάτων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης προσκηνυματικά ταξίδια νέων σε διάφορες χώρες. Μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση του έργου, «Γεωγραφία της Ορθόδοξης Νεότητας».

Ο στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες που διευκολύνουν την οργάνωση προσκυνημάτων και τουρισμού για νέους. Συμμετέχοντας σε αυτό το έργο, νέοι από όλο τον κόσμο θα λάβουν πληροφορίες για προσκυνήματα και ταξίδια, για το πού και πότε πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για νέους. Επιπλέον, προσκηνυματικές ομάδες νέων θα έρθουν σε επαφή όχι μόνο με τα προσκηνύματα, αλλά και με συνομήλικούς τους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη που επισκέπτονται. Έτσι, η γεωγραφία της επικοινωνίας και της ανταλλαγής νέων θα επεκτείνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο.

Όλα αυτά δείχνουν ότι μετά την Αγιά Σοφιά η Μόσχα πέρασε σε δυναμικές πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος προκαλώντας την κοινή λογική. Οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν ότι δεν λογαριάζει το Φανάρι και πως θέλει να εξελιχτεί σε παγκόσμια δύναμη στηριζόμενη σε περίεργες πολιτικές συμμαχίες του Πούτιν   και της οικονομικής άνεσης .