Αρχική » Βανδαλισμοί στην Παναγία Σουμελά

Βανδαλισμοί στην Παναγία Σουμελά

από christina

 

Σοβαρές ζημιές στις Βυζαντινές τοιχογραφίες παρατηρήθηκαν στην Παναγιά Σουμελά στην Τραπεζούντα , προκαλώντας οργή στους ορθόδοξους .

Άγνωστοι προξένησαν τεραστίων διαστάσεων καταστροφές στις περίφημες και ιστορικές τοιχογραφίες της Μονής, κατά το διάστημα που ήταν κλειστή για επισκευές.

Λίγες ημέρες ημέρες μετά το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, η οποία παρέμεινε κλειστή επί 5 χρόνια για εργασίες αποκατάστασης, ο ιστότοπος arkeofili.com δημοσιεύει θλιβερές εικόνες.

Τα μάτια και τα πρόσωπα των ιερών προσώπων έχουν ξυστεί και διαγραφεί εντελώς, εκτός από αυτές που βρίσκονται στην οροφή. Πιθανώς αυτό να έχει γίνει από πολύ παλιά, καθώς αυτή ήταν “έθιμο” των μουσουλμάνων όταν κατακτούσαν κάτι ορθόδοξο.

Όμως αυτό που μοιάζει πιο καινούργιο, είναι τα ονόματα. Παντού στους τοίχους έχουν χαραχτεί τουρκικά και αραβικά ονόματα.Η τουρκική πλευρά διαψεύδει αυτό που δείχνουν τα τεκμήρια. Ο Yahya Coşkun, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δήλωσε στο πρακτορείο “Ανατολή” ότι δεν υπήρξε πρόσφατη ζημιά στις τοιχογραφίες στη Μονή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ