Αρχική » Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη

Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη

από ikivotos
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αρμόζουσα στη σπουδαιότητα της μεγάλης αυτής Δεσποτικής Εορτής, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026.
Ο κεντρικός εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Κατά την Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Ποιμενάρχης μας, Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο οποίος στη συνέχεια προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων κληρικών του Ιερού Ναού και της Ιεράς Μητροπόλεως.
Συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ο Ιεροκήρυκας π. Δημήτριος Τζιαφάς, οι εφημέριοι του Ιερού Ναού π. Μεθόδιος Αλεξίου, π. Ευσεβίος Νακόπουλος, π. Παλαιολόγος Μάνος και π. Αθανάσιος Τσίγκος, καθώς και οι διάκονοι π. Δημήτριος Ρουντκό, π. Νικόλαος Τσεπίσης, π. Ιάκωβος Αθανασόπουλος και π. Δαβίδ Καρύπογλου.
Την ιερά υμνωδία διακόνησαν λαμπροί χοροί ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση των κ. Ιωάννου Λίακου, Καθηγητού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και κ. Αγγέλου Σέφκα.
Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Στην ιερά τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, του Δικαστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, ενώ πλήθος ευσεβών πιστών κατέκλυσε από νωρίς τον Ιερό Ναό. Την ευθύνη της τελεταρχίας και της εκκλησιαστικής ευταξίας είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιάκωβος Αθανασίου.
Αμέσως μετά τον Μέγα Αγιασμό εκκίνησε η ιερά λιτανεία, στην οποία, πέραν της ενορίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, συμμετείχαν ο Προσκυνηματικός Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας και η ενορία του παλαιού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Μηνά εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η ιερά πομπή, με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών και επισκεπτών της πόλης, κατευθύνθηκε μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου στον Α΄ προβλήτα τελέστηκε από τον Ποιμενάρχη μας η καθιερωμένη Ακολουθία του Καθαγιασμού των Υδάτων.
Πενήντα πέντε κολυμβητές έπεσαν στα νερά του Θερμαϊκού για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο ανέσυρε ο 23χρονος Στέργιος Παγωνίδης από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης, αφού τον συνεχάρη, του προσέφερε χρυσό Σταυρό, ενώ στους λοιπούς συμμετέχοντες κολυμβητές και κολυμβήτριες προσφέρθηκαν αργυροί σταυροί.
Στην προσλαλιά του προς το εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος αναφέρθηκε στη Βάπτιση του Χριστού ως γεγονός ελπίδας που νικά κάθε ανθρώπινη απογοήτευση, τονίζοντας ότι ο Χριστός ανακαινίζει ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη και καθοδηγεί τον άνθρωπο σε κάθε βήμα της ζωής του, φωτίζοντας τον δρόμο του και χαρίζοντάς του ελπίδα και προοπτική.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, η ιερά πομπή επέστρεψε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπου και πραγματοποιήθηκε η απόλυση.
Για την άρτια και επιτυχή διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων συνεργάστηκαν αρμονικά με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Λιμενικό Σώμα, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο Στρατός, τα Σώματα Ασφαλείας και οι λοιπές τοπικές αρχές. Την ευθύνη της τελεταρχίας της λιτανεύσεως είχε ο π. Δημήτριος Τζιαφάς.
Όλες οι ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας σε πανελλαδικό επίπεδο από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και διαδικτυακά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

close