Σε  μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Εκκλησία αλλά και για την Ορθοδοξία γενικότερα  αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με νέα μέλη έμπειρα και δυναμικά αλλά και με ιδιαίτερες απόψεις.

Πέραν του ζητήματος του κορωνοϊού το οποίο αναμένεται να απασχολήσει την Εκκλησία αυτή τη φορά η ΔΙΣ θα κληθεί να αποφασίσει και για τις σχέσεις με την Πολιτεία η οποία περνάει από τα οικονομικά και κυρίως την αξιοποίηση της περιουσίας η οποία παραμένει εδώ και δεκάδες χρόνια κενό γράμμα.

Οι 12 μητροπολίτες που θα αναλάβουν την διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι οι :Μυτιλήνης Ιάκωβος, Γουμενίσσης Δημήτριος,Βεροίας Παντελεήμων,Διδυμοτείχου Δαμασκηνός,Δρυινουπόλεως Ανδρέας ,Ξάνθης Παντελεήμων , Άρτης Καλλίνικος, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος,Κηφισίας Κύριλλος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Γλυφάδας Αντώνιος

Ποιοι είναι :

 

Ιάκωβος  Μυτιλήνης (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Φραντζής)

Γεννήθηκε το 1942 στην Αγιάσο Λέσβου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας. Το 1962 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης απ' όπου αποφοίτησε το 1966.

Τον Ιούνιο 1965 χειροτονήθηκε Διάκονος και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους Πρεσβύτερος. Εχρημάτισε Ιεροκήρυξ του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Παναγίας Αγιάσου και εν συνεχεία διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου. Κατά το διάστημα 1968-1970 διετέλεσε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Υψηλού και μερίμνησε για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών του Καθολικού οι οποίες είχαν προκληθεί από την πυρκαγιά του 1967.

Έκτοτε προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ως Αρχιερατικός Επίτροπος Μυτιλήνης και Αγιάσου, ως Πρόεδρος του Δ. Σ. Προσκυνήματος Αγιάσου (1971-1976), ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, ως Καθηγητής του Επιμορφωτικού Φροντιστηρίου της Ιεράς Μονής Υψηλού, ως μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου, ως Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, ως Διευθυντής του Οικοτροφείου Αριστούχων Γυμνασιοπαίδων και των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Χριστιανικής Πνευματικής Κίνησης Μυτιλήνης, της οποίας εχρημάτισε Αντιπρόεδρος. H Iερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Μυτιλήνης το 1988 και αναπτύσσει πλούσιο κοινωνικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

 

Γουμενίσσης Δημήτριος

 

 

Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου υπέρτιμος και έξαρχος Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριος (Μπεκιάρης) γεννήθηκε τό 1948 στο Λουτράκι Κορινθίας.

Αποφοίτησε το 1972 από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε καθηγητής στη Μέση και την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 8-9-1975 και Πρεσβύτερος στις 14-1-1976 στην Καβάλα. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας των Ιερών Μητροπόλεων Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου καθώς και Λαρίσης και Τυρνάβου (1978-84) και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1984-1989).

Την 20 Νοεμβρίου 1984 εξελέγη Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων ­Πετράκη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και του Ιδρύματος Νεότητος και Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και εν συνεχεία πρώτος Γενικός Διευθυντής του.

Στις 10 Οκτωβρίου 1989 εξελέγη Μητροπολίτης Λαρίσης.

Μετά την ακύρωση της εκλογής και του Π.Δ. αναγνωρίσεώς του από το ΣτΕ, έλαβε τον τίτλο του Μητροπολίτη Γαρδικίου και την 10-9-1991 τοποθετήθηκε από την Σεπτή Ιεραρχία στη νεοσύστατη προσωποπαγή Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.

 

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων 

Ο κ.Παντελεήμων  κατά κόσμον Ιωάννης Καλπακίδης ,γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 από Μικρασιάτες γονείς.

Εκάρη Μοναχός στη Σκήτη Αγίας Άννας (Μικράς Αγίας Άννας) της Αθωνικής Πολιτείας. Χειροτονήθηκε διάκονος στο Λονδίνο το 1969.

Το 1975 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1976 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Θεσσαλονίκη και μετέβη στην Οξφόρδη, όπου παρακολούθησε περαιτέρω θεολογικές σπουδές. Το 1978 επανήλθε στη Θεσσαλονίκη και υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως πρωτοσύγγελος και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου επί δεκαεξαετία.

Εκλέχθηκε απο την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας το 1994.

 

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός

Ο  Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου  κ. Δαμασκηνός, κατά κόσμον Μηνάς Καρπαθάκης του Αποστόλου, γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1959.          Μετά την αποφοίτησή του από την Πρότυπο Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης, σπούδασε Νομικά αρχικά και Θεολογία εν συνεχεία στις αντίστοιχες Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί διετίαν (1982-1985) ήσκησε δικηγορία εν Αθήναις.          Εκάρη Μοναχός εις την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη την 1η Φεβρουαρίου 1985, χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίου στις 23 Μαρτίου 1985 και Πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ στις 14 Σεπτεμβρίου 1987. Υπηρέτησε ως διάκονος, εφημέριος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, οδού Ακαδημίας.          Διετέλεσε Γραμματεύς (1985-1990) και είτα Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1990-1998).          Την 25η Ιανουαρίου 1995, εξελέγη υπό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Διαυλείας και χειροτονήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1995 προεξάρχοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας Διονυσίου.          Συμμετείχε ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου πολλών Συνοδικών Επιτροπών και Εκκλησιαστικών Αποστολών στο εξωτερικό. Επιμελήθηκε με εντολή της Ιεράς Συνόδου της εκδόσεως των Συνοδικών Εγκυκλίων των ετών 1957-2000.          Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, εξελέγη υπό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 12ην Οκτωβρίου 2009 και ενθρονίσθηκε στο Διδυμότειχο στις 19 Νοεμβρίου 2009.

 

Κονίτσης Ανδρέας

 

Ὁ  Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης, ὑπέρτιμος καί ἔξαρχος Βορείου Ἡπείρου κ. Ἀνδρέας (Τρεμπέλας), ἐγεννήθη τό 1939 εἰς Πάτρας. Εἶναι πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς του Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Διάκονος ἐχειροτονήθη τό 1968, Πρεσβύτερος δέ τό 1969. Ἀπό τοῦ ἔτους 1967 μέχρι τῆς ἐκλογῆς του ὑπηρέτησεν ὡς Ἱεροκῆρυξ (1967-1968 λαϊκός, 1968-1969 Διάκονος καί 1969-1995 Ἀρχιμανδρίτης - τακτικός Ἱεροκῆρυξ) ἐν τῇ ἱερᾷ Μητροπόλει Δρυϊνουπόλεως. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης ἐξελέγη τό 1995.

 

Ξάνθης Παντελεήμων

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων (κατά κόσμον Μιχαήλ Καλαφάτης, γεννήθηκε το 1943 στα Πετροκέρασα Χαλκιδικής. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1967 και από την Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου το έτος 1973.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το έτος 1970. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Διετέλεσε Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειον Καβάλας, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Καβάλας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Ιεροκήρυκας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.

Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου εξελέγη το έτος 1995 και χειροτονήθηκε επίσκοπος το ίδιο έτος. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και πολλές μελέτες.

 

Αρτης Καλλίνικος


Ο  Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) Κορομπόκης γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1967, στο Άργος Αργολίδος. Είναι απόφοιτος του Λυκείου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1985), πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991) και του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής (1996) του ιδίου Πανεπιστημίου.
Στις 28 Ιουλίου 1991, εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Φωτεινής Ναυπλίου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος Ιάκωβο Β΄. Στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, χειροτονήθηκε Διάκονος στις 18 Αυγούστου 1991 και Πρεσβύτερος στις 13 Οκτωβρίου 1996 από τον ίδιο Μητροπολίτη.
Διηκόνησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος επί 18 συναπτά έτη, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μελέτη και συγγραφή της τοπικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και εποίησε ιερές ακολουθίες Αγίων της Αργολίδος, οι οποίες φέρουν την έγκριση της Ιεράς Συνόδου.
Στις 14 Οκτωβρίου 2009 και μετά από εισήγηση του τότε Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου Β΄, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου.
Στις 26 Οκτωβρίου 2009, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.
Στις 7 Οκτωβρίου 2016, εξελέγη Μητροπολίτης Άρτης και ενθρονίσθηκε στις 19 Νοεμβρίου του ιδίου έτους.

 

Ιλίου Αθηναγόρας

 

 Ο  Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος) Δικαιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951.Μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του εισήχθη το 1969 στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη λήψη του πτυχίου του υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 1977. Ακολούθως χειροθετήθηκε μοναχός (12-2-1977), χειροτονήθηκε διάκονος (21-2-1977) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Πολύκαρπο και κατέστη μέλος μικράς μοναστικής αδελφότητος στον Άγιο Αθανάσιο Αγρού Κερκύρας.

Στις 11 Μαΐου 2010, εξελέγη από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρώτος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 13 Μαΐου 2010, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Κολωνακίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, παρουσία πολλών Μητροπολιτών. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δήμο Ιλίου.

 

 

Ζακύνθου Διονύσιος

 

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου και Στροφάδων Διονύσιος (κατά κόσμον Δημήτριος Σιφναίος), γεννήθηκε  στην Αθήνα το 1954. Φοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, από όπου αποφοίτησε το 1976. Έπειτα σπούδασε στην Πατμιάδα Σχολή, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο του το 1983 αριστούχος.

Χειροτονήθηκε μοναχός το 1977 από τον τότε επίσκοπο Δωδώνης Χρυσόστομο Συνετό στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Από τον ίδιο χειροτονήθηκε διάκονος το 1977, πρεσβύτερος το 1983 και έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Από το 1983 έως το 1984 χρημάτισε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά και ακολούθως της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού. Παράλληλα, έδρασε στους τομείς των αιρέσεων, της εξομολόγησης και της νεότητας.

Στις 10 Μαΐου 2010, εξελέγη μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β΄ βοηθός Επίσκοπος της Πάλαιας Ποτέ Επισκοπής Φωτικής. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου και Στροφάδων κ.κ. Χρυσόστομο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Καισαριανής στις 13 Μαΐου 2010.

Στις 7 Οκτωβρίου 2011, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Ζακύνθου και Στροφάδων, ως διάδοχος του πνευματικό του πατέρα Χρυσοστόμου.

 

 

Κηφισίας Κύριλλος

 

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μισιακούλης) γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε νομικά και θεολογία στις αντίστοιχες Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη το 1991, χειροτονήθηκε Διάκονος, υπό του Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών Τιμοθέου Τριβιζά, το 1991, και εντάχθηκε στον Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και Πρεσβύτερος το 1993.

Υπηρέτησε ως Διάκονος στους Ιερούς Ναούς Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου και Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου, ενώ ως εφημέριος στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους και Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων, μέχρι της εκλογής του σε Επίσκοπο.

Διετέλεσε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, έπειτα Α΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, και κατόπιν προτάσεως του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, διατηρώντας τη θέση αυτή μέχρι τη σε επίσκοπο εκλογή του. Κατά τη διάρκεια της διακονίας του στις επιτελικές αυτές θέσεις της Κεντρικής Διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μέρος σε Συνέδρια και Εκκλησιαστικές αποστολές.

Στις 10 Μαΐου 2010, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρώτος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

 

 

Νέας Ιωνίας Γαβριήλ

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. κ. Γαβριήλ Παπανικολάου (κατά κόσμον Γεώργιος) γεννήθηκε στην Αθήνα (Μοσχάτο) το 1976.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο το έτος 1999.

Το 2001 έγινε κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδικεύσεως “CERTIFICAT DE SPECIALISATION EN THEOLOGIE ORTHODOXE” από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Φριβούργου της Ελβετίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 18/2/1996 από τον τότε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Δαμασκηνό (νυν Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστειάδος) και Πρεσβύτερος στις 30/5/2002 από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρο Χριστοδούλο.

Από 30/5/2002 έως το 2011 υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Θησείου.

Από 1/7/2004 έως 31/12/2008 υπηρέτησε ως Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Κλάδου ΠΕ4 Συνεργατών Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπησε αυτή στις 19 – 20/11/2009 στην Συνάντηση του Γραφείου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) με θέμα: «Μία ταυτότης των Αξιών δια την Ευρώπην», στις 4–6/5/2010 στη Συνεδρία του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στη Γενεύη και στις 6-9/6/2010 στη Διάσκεψη των Επισκόπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας (Bishops Stream) στο Λονδίνο.

Εξελέγη Επίσκοπος Διαυλείας στις 7/10/2011 και τοποθετήθηκε στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Στις 10/10/2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κι Φιλαδελφείας.

 

 

Γλυφάδας Αντώνιος

 

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος (κατά κόσμον Διονύσιος Αβραμιώτης) γεννήθηκε στην  Κέρκυρα, 2 Φεβρουαρίου 1958,

 

Έλαβε εγκύκλιες σπουδές στην Αθήνα και εφοίτησε στο Ά Οικονομικό Γυμνάσιο Αθηνών. Στη συνεχεία σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα και στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη από τον τότε Καθηγούμενο Αρχιμ. Χριστόφορο Παπαδόπουλο.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1979 τη ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, υπό του τότε Διαυλείας Αλεξίου και Πρεσβύτερος το 1981 υπό του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου. Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Το 1983 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε αρχικά εφημέριος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και αργότερα ως Ιερατικός Προιστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου. Επί 4 έτη εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Από το 1988 υπηρέτησε στην Οικονομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, της οποίας διετέλεσε Γενικός Διευθυντής από το έτος 2011.

Στις 8 Μαρτίου 2011 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων, ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 20 Μαρτίου 2019 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Γλυφάδας..