«Όλα όσα γίνονται στην Εκκλησία γίνονται διά της Θεοτόκου, διότι Εκείνη είναι το Μυστήριο της Εκκλησίας, Εκείνη είναι το κριτήριο της Ορθοδόξου Πίστεως, Εκείνη είναι η Γέφυρα που μας ανεβάζει στον ουρανό και μας φέρνει στον Υιό Της. Εύχομαι σε αυτή την δύσκολη περίσταση, βέβαια κάθε εποχή έχει τις δικές της δυσκολίες, αλλά σήμερα βλέπουμε πως ένας αδιόρατος μικροοργανισμός, πρωτόγνωρος που απλός επιδιώκει την επιβίωσή του, πως έχει συντρίψει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει εμβάλλει τους πάντες στον φόβο του θανάτου και της ασθενείας» .Τη θέση αυτή διατύπωσε ο μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ στην  Ακολουθία του Εσπερινού και ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο.Οπως είπε

 «οφείλουμε άπειρη ευγνωμοσύνη στην Θεοτόκο διότι είναι το εχέγγυο της σωτηρίας μας, είναι το πρότυπο της ζωής μας. Δι’ αυτής μπορούμε κι εμείς να νικήσουμε τον θάνατο και την φθορά, να γίνουμε Μυροβλύτες, αρκεί να καθαρίσουμε τον εαυτό μας, ως γνήσια τέκνα Της, από κάθε δαιμονικό περισπασμό, ευτέλεια και μικρότητα. Ο Άγιος Νείλος ως γνήσιο τέκνο της Θεοτόκου νίκησε την φθορά και τον θάνατο».

Ο κ.Σεραφείμ αναφέρθηκε στον κορωνοϊό  και τον πανικό που έχει προκαλέσει: «Πως λοιπόν αυτός ο μικροοργανισμός καταδεικνύει την μικρότητα και ελαχιστότητά μας, αφού χώρες τεράστιες, ισχυρές, μπροστά σε αυτή την πανδημία υποτάσσονται ατάκτως. Και ακόμη η τεχνολογία μας, η δήθεν πρόοδός μας είναι ανίσχυρες μπροστά σε έναν τόσο απειροελάχιστο μικροοργανισμό. Καλούμεθα να καταλάβουμε τα όρια μας και να επιπέσουμε στην μητρική αγκάλη της Μητρός  μας, να καταλάβουμε πόση ανάγκη έχουμε από την προστασία Της, την Σκέπη Της και την Μητρική Της παρρησία και στοργή. Τότε μόνο θα έχουμε κι εμείς την δυνατότητα όπως και ο Άγιος Νείλος να υπερβούμε τον θάνατο, την ασθένεια και την φθορά, που είναι επίκτητα γεγονότα τα οποία δυστυχώς τα επιλέξαμε κάνοντας κακή χρήση της ελευθερίας μας»