Αρχική » Να αναστήσουμε την Βαρνακοβίτισσα

Να αναστήσουμε την Βαρνακοβίτισσα

από christina

Του μητροπολίτη Φωκίδος Θεόκτιστου 

               Με την συγκατάβαση του αγίου Θεού πανηγυρίζουμε και φέτος την μεγαλύτερη εορτή της Παναγίας μας. Είναι το Πάσχα της Κυρίας Θεοτόκου, κατά το οποίο μεθίσταται από την γη στον ουρανό ως Βασίλισσα των Ουρανών και της γης.

Επιθυμώ επί τούτου να μεταφέρω σήμερα στην αγάπη σας κάποια θεόπνευστα  και πάντοτε επίκαιρα λόγια του αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας, του θαυματουργού:

Θέλω όλοι σας να καταλάβετε, γιατί ο θάνατος της Υπεραγίας Θεοτόκου και Παρθένου Μαρίας λέγεται Κοίμησή της. Ο μέγας απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος στο 20ό κεφάλαιο της Αποκαλύψεως μιλάει για τον πρώτο και το δεύτερο θάνατο. Μόνο ο πρώτος θάνατος, ο οποίος είναι αναπόφευκτος για όλους τους ανθρώπους, περιμένει και τους αγίους και τους δικαίους. Αλλά ο δεύτερος, ο φοβερός και αιώνιος θάνατος, περιμένει τους μεγάλους και αμετανόητους αμαρτωλούς, αυτούς οι οποίοι αρνήθηκαν την αγάπη και την δικαιοσύνη του Θεού, και είναι καταδικασμένοι να βρίσκονται αιωνίως σε κοινωνία με το διάβολο και τους αγγέλους του.

               Στο Ευαγγέλιο του ίδιου μεγάλου αποστόλου και ευαγγελιστού διαβάζουμε τα λόγια του Χριστού, που συνδέονται με όσα γράφει η Αποκάλυψη: «ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ὁ τὸν λόγον μου ἀκούων καὶ πιστεύων τῷ πέμψαντί με ἔχει ζωὴν αἰώνιον, καὶ εἰς κρίσιν οὐκ ἔρχεται, ἀλλὰ μεταβέβηκεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τὴν ζωήν» (Ιωάν. 5, 24).

               Το ακούτε, το καταλαβαίνετε; Νομίζω ότι ακόμα και θα πρέπει να σας κινήσει την περιέργεια το γεγονός ότι όλοι όσοι υπακούουν στο λόγο του Χριστού και πιστεύουν στον Ουράνιο Πατέρα του, ο οποίος τον έστειλε, αμέσως μετά το θάνατό τους θα περάσουν στην αιώνια ζωή! Δεν υπάρχει λόγος να δικαστούν αυτοί που έχουν ζωντανή πίστη στο Θεό και υπακούουν στις εντολές του.

               Είναι τελείως αδύνατο να φανταστούμε να δικάζονται η Υπεραγία Θεοτόκος, ο Βαπτιστής του Κυρίου Ιωάννης, οι μεγάλοι προφήτες του Θεού, όλο το αμέτρητο πλήθος των μαρτύρων του Χριστού, οι δοξασμένοι από τον Θεό θαυματουργοί άγιοι.

Είναι αδύνατο να δικαστούν αυτοί που μέσα τους κατοικούσε το Άγιο Πνεύμα. Ακόμα και ζώντας στη γη, αυτοί βρίσκονταν σε άμεση κοινωνία με τον Θεό.

Η Υπεραγία Παρθένος Μαρία υπήρξε άχραντος ναός του Σωτήρος και σ΄ αυτήν κατοίκησε το Άγιο Πνεύμα και από την αγιότατη μήτρα της έλαβε το ανθρώπινο σώμα ο Υιός του Θεού, ο οποίος κατέβηκε  από τους Ουρανούς. Γι΄ αυτό ο σωματικός της θάνατος δεν ήταν θάνατος, αλλά Κοίμηση, δηλαδή ένα άμεσο πέρασμα από τη Βασιλεία του Θεού που βίωνε ήδη εντός της, στη Βασιλεία των Ουρανών και την αιώνια ζωή.

Όπως μας  λέγουν όλοι οι άγιοί μας, το σώμα της Υπεραγίας Θεοτόκου με τη δύναμη του Θεού έγινε άφθαρτο και ανελήφθη στους ουρανούς. Αυτό μας το λέει και το κοντάκιο της μεγάλης γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: «Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον(…) τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν». Το σώμα της με τη δύναμη του Θεού έμεινε άφθαρτο και ανελήφθη εις τους ουρανούς.

Όσοι λοιπόν μένουμε πιστοί και εφαρμόζουμε στην ζωή μας το θέλημα και τις εντολές του Θεού, το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε εμάς. Μετά τον σωματικό μας θάνατο, θα εισέλθουμε αμέσως και χωρίς κρίση στην Βασιλεία του Κυρίου μας.

Αγαπητοί μου χριστιανοί, είναι ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα που εορτάζει η Παναγία μας, να στρέψουμε όλοι το νου και την καρδιά μας στην Υπεραγία Θεοτόκο την Βαρνακοβίτισσα. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι μας που τα τελευταία χρόνια δύο φορές δοκιμάστηκε σκληρά από πυρκαγιά. Τήν δε δεύτερη φορά κάηκε δυστυχώς ολοσχερώς και η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου. Γι΄ αυτό και ως Μητροπολίτης αυτού του τόπου είχα κηρύξει όλη την Μητρόπολή μας έως εχθές σε πένθος.

            Σήμερα όμως που η Θεοτόκος ανελήφθη και μετέστη στα Ουράνια, ήλθε η ώρα ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός μας με πρωτεργάτη τον Επίσκοπό σας, να αναστήσουμε όλοι μαζί μέσα από τις στάχτες ξανά το ηρωικό μοναστήρι μας και νέα θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου να αγιογραφήσουμε, η οποία θα συνεχίζει να ευλογεί και να αγιάζει όλους εμάς, τους εγγύς αλλά και τους μακράν που την χάρη Της αιτούνται. Πρός τον σκοπό τούτο καλώ όλους σας σε συστράτευση για την ανάσταση της Μονής Βαρνακόβης και της αγίας θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου. Ζητώ λοιπόν την συμπαράστασή σας και την οικονομική στήριξη και βοήθειά σας. Ο ιερός δίσκος που θα περιέλθει ενώπιόν σας την στιγμή αυτή, είναι προς ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής Βαρνακόβης και παρακαλώ όλους σας να συμβάλετε από το υστέρημα ή το περίσσευμα σας, για να δούμε το Μοναστήρι της Παναγίας μας ξανά στην παλαιά του δόξα, όπως μας το παρέδωσαν οι πατέρες μας.

              

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ