Αρχική » «Η Ορθόδοξη Ελλάς προς την Παναγία και βοά και κηρύττει και φθέγγεται…»

«Η Ορθόδοξη Ελλάς προς την Παναγία και βοά και κηρύττει και φθέγγεται…»

από christina

 

Από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Γηροκομητίσσης Πατρών,απηύθυνε δέηση προς την Υπεραγία Θεοτόκο ο  Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, υπέρ των ευσεβών Χριστιανών, των ευσεβών Πατρέων, των Ελλήνων όπου γης και όλων των αδελφών μας δανειζόμενος τα λόγια του ευσεβούς Αυτοκράτορος και ποιητού του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Παναγία, Θεοδώρου Β’ Λάσκαρη.

«Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι; που πορευθώ; ποίαν δε εφεύρω καταφυγήν; ποίαν θερμήν αντίληψιν; ποίαν εν ταίς θλίψεσι βοηθόν; Εις σε μόνην ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον.»

Ο Σεβασμιώτατος εμνήσθη και των πολλών δυσκολιών και κινδύνων τους οποίους αντιμετώπισε η Ορθόδοξη Πατρίδα μας, ανά τους αιώνας με την θαυμαστή προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ανεφέρθη στα φρικτά χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, που το Έθνος μας στήριξε την ελπίδα του και την ζωή του στην Παναγία μας, έκαμε λόγο για τον τορπιλισμό της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, που πλήγωσε την Παναγία μας και τον Λαό μας και για την θαυμαστή σκέπη της Παναγίας κατά τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής.

Ιδιαιτέρως έκανε μνεία των σημερινών δυσκολιών και προβλημάτων που έχομε εξ’ αιτίας της προκλητικότητος της γείτονος χώρας και των αγώνων των στρατευμένων παιδιών της Ελλάδος, που υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς, στο Ναυτικό και στην Αεροπορία και ιδιαιτέρως ανεφέρθη στους φύλακες της Πατρίδος μας στο Αιγαίο και στον Έβρο και ευχήθηκε ο Θεός να τους δίδη δύναμη και επιστηριγμό.

Ο Σεβασμιώτατος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ορθόδοξος Ελλάς προς την Παναγία:

Βοά: Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…

Και κηρύττει: Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια.

Και φθέγγεται: Αναγράφω σοι η Πόλις σου Θεοτόκε,…

Και παρακαλεί: Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον.

Και υπόσχεται: Ίνα κράζω σοι, Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε…

Και εκάλεσε όλους να ψάλουν το νικητήριο και ευχαριστήριο παιάνα προς την Παναγία, το κοντάκιο δηλαδή, «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…»

Στον Εσπερινό συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαίας, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Διοικητής του ΚΕΤΧ κ. Στυλιανός Καλαιτζίδης και άλλοι Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε κατά την ιερά Αγρυπνία στο Μοναστήρι, η οποία επερατώθη τις πρωινές ώρες.

Ανήμερα, την Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Γηροκομητίσσης, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, εν πληθούση Εκκλησία.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ