Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα λειτούργησε το πρωί του Δεκαπενταυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και από την απάντηση του Χριστού στην αναφώνηση της γυναίκας «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ούς εθήλασας», ότι μακάριος είναι εκείνος ο οποίος ακούει τον λόγο του Θεού και τον τηρεί.

Ο λόγος του Χριστού είναι λόγος αληθινός και αιώνιος και έρχεται σε αντίθεση με τους αμφισβητούμενους ανθρώπινους λόγους, οι οποίοι είναι πολλές φορές λόγοι κακίας, ειρωνείας, λόγοι σαπροί και μας κάνουν να αμφιβάλλουμε τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, όπως ακριβώς συμβαίνει στους καιρούς μας.

Σήμερα ο ανθρώπινος λόγος θεωρεί τον συνάνθρωπο επικίνδυνο και αυτό μας οδηγεί σε απόσταση ψυχική και κοινωνική.

Ο λόγος του Χριστού είναι λόγος σωτηριώδης, είναι λόγος αποκαλυπτικός, διότι μας οδηγεί στην σχέση με τον Θεό.

Αλλιώς οδηγούμαστε στο χάος και τον καταποντισμό. Χωρίς Θεό οδηγούμαστε στην υποταγή, στο να γινόμαστε άνθρωποι των προσωπείων και όχι της αυθεντικότητας του προσώπου.

Το πρόσωπο της Παναγίας μας δείχνει ότι όταν ο άνθρωπος ακούει τον Θεό και υπακούει, όπως έκανε αυτή, τότε σωζόμαστε από κάθε φόβο και κάθε αγωνία.

Είναι πνευματικός μαγνήτης η Παναγία και μας οδηγεί με λόγια μητρικά στην αλήθεια και στην τήρηση του θελήματος του Θεού κάνοντας μας να μην φοβόμαστε, αλλά να σωζόμαστε μέσα από την σχέση με τον Θεό μας!