Αρχική » Τα 150 χρόνια της Μονής Αρκαδίου γιορτάζει το ημερολόγιο της Μητρόπολης Ρεθύμνου

Τα 150 χρόνια της Μονής Αρκαδίου γιορτάζει το ημερολόγιο της Μητρόπολης Ρεθύμνου

από kivotos

Το ημε­ρο­λό­γιο της Μη­τρο­πό­λε­ως Ρε­θύ­μνης και Αυ­λο­πο­τά­μου για το έ­τος 2016, το ο­ποί­ο ήδη κυ­κλο­φόρησε και δι­α­τί­θε­ται α­πό τις Ι­ε­ρές Μο­νές και τις Ε­νο­ρί­ες της, εί­ναι α­φι­ερω­μέ­νο στην Ε­κα­το­πεν­τη­κο­τα­ε­τη­ρί­δα του Ο­λο­καυ­τώ­μα­τος της Ι­ε­ράς Πα­τρι­αρ­χι­κής και Σταυ­ρο­πη­για­κής Μο­νής Αρ­κα­δί­ου (1866-2016).

Στην εφε­τει­νή έκ­δο­ση πε­ρι­έ­χον­ται κεί­με­να και φω­το­γρα­φι­κό υ­λι­κό σχε­τι­κά με την Αρ­κα­δι­κή Ε­θε­λο­θυ­σί­α της 8ης Νο­εμ­βρί­ου 1866, η ο­ποί­α θα ε­ορ­τα­σθεί α­πό την  Μη­τρό­πο­λη Ρε­θύ­μνης, κα­θώς και α­πό τους Κρή­τες της δι­α­σπο­ράς, με κα­τάλ­λη­λες ε­πε­τεια­κές εκ­δη­λώ­σεις που θα κο­ρυ­φω­θούν την 8η Νο­εμ­βρί­ου 2016 στο Αρ­κά­δι με την πα­ρου­σί­α του Προ­έ­δρου της Ελ­λη­νι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας.
 

Στο προ­λο­γι­κό του ση­μεί­ω­μα ο Μη­τρο­πο­λί­της Ρε­θύ­μνης και Αυ­λο­πο­τά­μου κ. Ευ­γέ­νιος α­να­φέ­ρει – μεταξύ άλλων- τα ε­ξής:

Πριν λί­γα χρό­νια, κα­τά την α­λη­σμό­νη­τη ε­πί­σκε­ψη του Πα­τρός και Πα­τριά­ρχου μας κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ου στη Μο­νή Αρ­κα­δί­ου, εί­χα­με α­να­φέ­ρει τα ε­ξής, τα ó­ποί­α αν­τί άλ­λου προ­λο­γι­κού ση­μει­ώ­μα­τος, κρί­νο­με σκό­πι­μο να ε­πα­να­λά­βο­με: “Η πνευ­μα­τι­κή προ­σφο­ρά της Μο­νής Αρ­κα­δί­ου υ­πήρ­ξε με­γά­λη και α­δι­αμ­φι­σβή­τη­τη α­πό ό­ποι­α θέ­ση την έ­τα­ξε η ι­στο­ρι­κή πο­ρεί­α της με τις ε­ναλ­λα­γές της, «δια δό­ξης και α­τι­μί­ας, δια δυ­σφη­μί­ας και ευ­φη­μί­ας» (Β  Κορ. ς , 8). Γι  αὐ­τό και α­να­δεί­χθη­κε Μνη­μεί­ο πνευ­μα­τι­κής ε­λευ­θε­ρί­ας, Μνη­μεί­ο ει­ρή­νης, Μνη­μεί­ο δι­και­ο­σύ­νης, Μνη­μεί­ο ε­ναν­τί­ον κά­θε μορ­φής μι­σαλ­λο­δο­ξί­ας και φα­να­τι­σμού. Αυ­τό κα­τα­νο­ούν αλ­λά και λαμ­βά­νουν ως μή­νυ­μα ζω­ής οι πο­λυ­ά­ριθ­μοι προ­σκυ­νη­τές της, οι ο­ποί­οι απ  ὅ­λα τα μή­κη και τα πλά­τη της γης προ­σέρ­χον­ται ε­δώ κα­θη­με­ρι­νά.

Η α­να­κή­ρυ­ξη της Μο­νής αυ­τής, πριν α­πό λί­γα χρό­νια, σε ευ­ρω­πα­ϊ­κό μνη­μεί­ο Ε­λευ­θε­ρί­ας και Πο­λι­τι­σμού, κα­θώς και η έ­ναρ­ξη συ­στη­μα­τι­κών ερ­γα­σι­ών για την α­να­στή­λω­σή της, την συν­τή­ρη­ση και δι­α­φύ­λα­ξη των ι­ε­ρών κει­μη­λί­ων της, αλ­λά και η λει­τουρ­γί­α της ως κα­τε­ξο­χήν τό­που η­συ­χα­σμού, α­δι­ά­λει­πτης προ­σευ­χής και θεί­ας λα­τρεί­ας, α­πο­τε­λεί την κα­λύ­τε­ρη δι­καί­ω­ση στη μα­κρό­χρο­νη ι­στο­ρι­κή πο­ρεί­α και μαρ­τυ­ρί­α της. Αυ­τό το έρ­γο (…) συ­νε­χί­ζο­με, α­κο­λου­θών­τας το πα­ρά­δειγ­μα μα­κα­ρι­στών α­γί­ων Αρ­χι­ε­ρέ­ων, οι ο­ποί­οι με αυ­τα­πάρ­νη­ση δι­α­κό­νη­σαν την το­πι­κή μας Εκ­κλη­σί­α.

Στο νέ­ο M­ου­σεί­ο της Μο­νής, το ο­ποί­ο πρό­σφα­τα ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε και ε­πί­ση­μα θα εγ­και­νια­σθεί κα­τά την 8η Νο­εμ­βρί­ου 2016, μπο­ρεί ο ε­πι­σκέ­πτης να δει πολ­λά α­πό τα κει­μή­λια που δι­α­σώ­θη­καν και να λά­βει πεί­ρα της ι­στο­ρι­κής της δι­α­δρο­μής, ό­πως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά έ­χει κα­τα­γρα­φεί με τού­τη τη φρά­ση ε­νός συγ­γρα­φέ­α: «Και κα­θέ­νας που έρ­χε­ται ε­δώ να προ­σκυ­νή­σει, να χορ­ταί­νει και να προ­βλη­μα­τί­ζε­ται α­πό την α­νεί­πω­τη ι­στο­ρί­α του μο­να­στη­ριού και να κα­θα­γι­ά­ζε­ται α­πό τη ρο­ή της θεί­ας χά­ρι­τος, που θα τρέ­χει α­πό την κο­ρυ­φή του ό­ρους του Κα­θο­λι­κού της Μο­νής, και να φεύ­γει η­γι­α­σμέ­νος, με και­νού­ριο φρό­νη­μα και πί­στη α­κραιφ­νή και τού­το το πνευ­μα­τι­κό σέ­μνω­μα, το η­ρω­ϊ­κό Αρ­κά­δι, θα γί­νε­ται συ­νε­χώς ο μέ­γας και α­νυ­πέρ­βλη­τος δι­δά­σκα­λος της οι­κου­μέ­νης.

…Ευ­χό­μα­στε ό­λοι να δι­δα­χθού­με α­πό τα μη­νύ­μα­τα της ε­πε­τεί­ου αυ­τής. …Για να μά­θο­με να εν­στερ­νι­ζό­μα­σθε την α­ξί­α του νο­ή­μα­τος των πρά­ξε­ων ε­κεί­νων των προ­γό­νων μας, οι ο­ποί­ες α­νέ­δει­ξαν το α­λη­θι­νό με­γα­λεί­ο του Γέ­νους μας, αλ­λά και της ι­δι­αί­τε­ρης πα­τρί­δας μας, της Κρή­της, που δύ­να­ται να πι­στω­θεί με τον δί­και­ο έ­παι­νο που της α­πο­δί­δει τον τί­τλο της Μά­νας της Πνευ­μα­τι­κής Ε­λευ­θε­ρί­ας με το δί­στι­χο: «Τη λευ­τε­ριά ρω­τή­ξα­νε ποι­άς μά­νας εί­ναι γέν­να, κι εί­πε πως την ε­γέν­νη­σε το κρη­τι­κό το αί­μα». Τέ­λος, για να δι­δα­χθού­με πως να α­πο­φεύ­γο­με στο πα­ρόν και στο μέλ­λον ό­λα ε­κεί­να που πλή­γω­σαν τον λα­ό μας και α­να­χαί­τι­σαν την πρό­ο­δο της πα­τρί­δας μας στο πα­ρελ­θόν.  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ