Αρχική » Αντιδράσεις για τη Μονή της Χώρας: Στου κουφού την πόρτα

Αντιδράσεις για τη Μονή της Χώρας: Στου κουφού την πόρτα

από christina

 

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την μετατροπή της Μονής  της Χώρας σε τζαμί. Εκτός της ελληνικής πλευράς αντιδράσεις υπήρξαν και από το Πατριαρχείο Μόσχας ! Όλες όμως οι αντιδράσεις πέφτουν στο κενό καθώς ο Ερντογάν , όπως και στην περίπτωση της Αγιά Σοφιάς ,αγνοεί τη διεθνή κοινότητα .

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου :«Η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμη πρόκληση»

Σε ανάρτησή  της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: «Μετά την Αγία Σοφία, η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμα πρόκληση, μετατρέποντας σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, ενέργεια που προσβάλει τον χαρακτήρα ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και πλήττει τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο».

Λίνα Μενδώνη :«Είναι προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά»

 «Έχουμε μία δεύτερη πρόκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία έχει καταδικαστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση διά του αρμοδίου Υπουργείου Εξωτερικών, έχει καταδικαστεί από την Κομισιόν. Πριν από λίγο, έκανε δήλωση και η Κομισιόν, ότι καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά. Είναι λυπηρό, που στον 21ο αιώνα, βλέπουμε, αντί να κυριαρχεί η θρησκευτική ανεκτικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, γυρίζουμε πίσω. Μιλάμε όλοι για διάλογο των πολιτισμών, για συναίνεση, ανοχή και ανεκτικότητα. Οι κινήσεις αυτές μας φέρνουν πολύ πίσω.

Είναι προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά το γεγονός ότι ένα μουσείο, όπως ήταν η Μονή της Χώρας από το 1958, μετατρέπεται σε ένα θρησκευτικό ισλαμικό τέμενος».

Καταδικάζει η Κομισιόν

Η  εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα. Εικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε:

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

 

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αντιδρά στη βέβηλη απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την ιστορική Μονή σε τζαμί.

«Είναι επώδυνο και εξαιρετικά θλιβερό να βλέπουμε από την τουρκική ηγεσία την περιφρόνηση προς την παγκόσμια κληρονομιά» ανέφερε ο π. Νικολάϊ Μπαλασόφ εκπρόσωπος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ