Αρχική » Η Εξαρχία της Λευκορωσίας καλεί τους κληρικούς να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις

Η Εξαρχία της Λευκορωσίας καλεί τους κληρικούς να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις

από christina

Η Εξαρχία της Λευκορωσίας του Πατριαρχείο Μόσχας, κάλεσε τους κληρικούς να μην συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή της χώρας και να μην υποκύψουν στις πρόσφατες προκλήσεις.

«Υπενθυμίζουμε στους κληρικούς την υπόσχεση που έδωσαν ενώπιον του Θεού να μην συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή της κοινωνίας, ώστε να μην γίνουν αιτία και πειρασμός για διαχωρισμό των ανθρώπων», αναφέρει μεταξύ άλλων η Εκκλησία στην Λευκορωσία.

Συγχρόνως, σημειώνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία «καταδικάζει έντονα όλους τους τύπους βίας, υποκίνηση μίσους και μισαλλοδοξίας που απευθύνονται σε οποιονδήποτε, είτε είναι γιατροί, αστυνομία, δάσκαλοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ή κάποια άλλη κοινωνική ομάδα».

Επίσης, να αναφερθεί ότι σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και Μοναστήρια της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, προσφέρονται ειδικές αναφορές και προσευχές «για τον λαό της Λευκορωσίας». 

Στις προσευχές αυτές η Εκκλησία καλεί όλους τους πιστούς στη Λευκορωσία και όλους όσους δεν είναι αδιάφοροι για το μέλλον της δημοκρατίας.

«Όσον αφορά τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή, ζητάμε από κάθε άτομο να επιδείξει σύνεση, έτσι ώστε η πίστη μας, η εμπιστοσύνη στον Θεό και τα σύμβολα της εκκλησίας να μην χρησιμοποιούνται από κανέναν ως εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών ή άλλων επίγειων στόχων, μακριά από τα υψηλά πνευματικά και ηθικά ιδανικά που κηρύττουν ο Σωτήρας του κόσμου, ο Ιησούς Χριστός και η Ιερή Εκκλησία Του» – αναφέρει η Εξαρχία της Λευκορωσίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το θέμα της Λευκορωσίας δεν φαίνεται να είναι απλό ως προς την Εκκλησία.Ο πρόεδρος  Λουκασένκο προειδοποίησε-εκτόες των άλλων  για την πρόθεση της αντιπολίτευσης να κλονίσει τον διαθρησκευτικό κόσμο. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πιστεύει ότι η αντιπολίτευση ωθεί τη χώρα σε διαθρησκευτική διαμάχη.“Ένα σημείο του μανιφέστου της αντιπολίτευσης είναι να δημιουργήσει τη Λευκορωσική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία σε αντίθεση με την Λευκορωσική Εξαρχεία του Πατριαρχείου της Μόσχας” ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της BelTA ότι είπε ο Λουκασένκο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Είμαστε πάντα περήφανοι που έχουμε διαθρησκευτική ειρήνη, κανένας δεν εμποδίζει κανέναν. Ούτε οι Ορθόδοξοι, ούτε οι Καθολικοί. Έχουμε ικανοποιήσει τους Μουσουλμάνους που ζουν εδώ, τους Εβραίους και ούτω καθεξής. Τώρα βυθιζόμαστε σε έναν πόλεμο, έναν διαθρησκευτικό αγώνα και κατά συνέπεια μεταξύ των εθνοτήτων. Και ως αποτέλεσμα, αυτό για το οποίο ήμασταν πάντα περήφανοι θα απορριφθεί και θα ταπεινωθεί », δήλωσε ο Λουκασένκο.

Την ίδια στιγμή ο Yury Kot, γραμματέας του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Πατριάρχη Μόσχας, εξέφρασε την άποψη πως το φιλο-δυτικό σχέδιο για την Λευκορωσία δεν χρειάζεται τους Ορθόδοξους πιστούς.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ