Αρχική » Oι Ρώσοι τώρα ενδιαφέρονται για τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας!

Oι Ρώσοι τώρα ενδιαφέρονται για τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας!

από christina

 

Στο γεγονός οτι δε θα φαίνονται τα ψηφιδωτά  της Μονής της Χώραςστους επισκέπτες αναφέρθηκε ο  Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Μόσχα εκτιμά οτι αυτό θα συμβεί όπως συνέβη και με τα ψηφιδωτά της Αγιά Σοφιάς.

Το γεγονός οτι οι Ρώσοι επιμένουν στα ψηφιδωτά και όχι στις ενέργειες των Τούρκων προκαλεί για μια ακόμη φορά την ορθόδοξη κοινότητα καθώς οι αναφορές αυτές τις προηγούμενες μέρες συνοδεύονταν με προσωπικές επιθέσεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο τον οποίων κατηγόρησαν για διχασμό των χριστιανών με την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Ο πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασσόφ,προχθές δήλωσε ότι τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας παραμένουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Προφανώς τα ψηφιδωτά δε θα φαίνονται, όπως έγινε και με τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των τουρκικών αρχών ότι θα είναι προσιτά για τους επισκέπτες ανά πάσα στιγμή εκτός από τις ώρες της μουσουλμάνικης προσευχής», είπε ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων και τόνισε ότι τα ψηφιδωτά στο μοναστήρι στη Χώρα έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία, ενώ, «η επιδεικτική περιφρόνηση των αισθημάτων των χριστιανών σε όλο τον κόσμο από τις αρχές της Τουρκίας είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί με λογικά επιχειρήματα».

«Το τουρκικό κράτος δε θα ωφεληθεί από την καταπάτηση της ανεκτίμητης βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Και μάλιστα τα βήματα αυτά δε θα συμβάλουν στην διατήρηση του διεθνούς κύρους της Τουρκίας και την ενίσχυση της διαθρησκευτικής ομαλότητας σε αυτή τη χώρα. Ο πολιτισμός της Ρωσίας και η ιστορία της συνδυάζονται με το λαμπρό παρελθόν της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι σε αυτά τα θλιβερά γεγονότα».

Η μετατροπή της Μονής σε τζαμί έρχεται σε μια περίοδο όπου η Μόσχα επιχειρεί να εμπλέξει τη Δύση στην υπόθεση της Λευκορωσίας, την οποία κατηγορεί οτι σχεδιάζει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας στα πρότυπα της Ουκρανίας.Κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί  το Φανάρι.

Όπως και να έχει , η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμφανίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως αδύναμο να αντιδράσει στις προκλήσεις της Τουρκίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ