Αρχική » Bαρθολομαίος: Πονέσαμε για Αγιά Σοφιά και Μονή της Χώρας

Bαρθολομαίος: Πονέσαμε για Αγιά Σοφιά και Μονή της Χώρας

από christina

«Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφία και τώρα της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη μας πόνεσε. Τα δυο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης χτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί. Εκφράζουν το οικουμενικό πνεύμα της πίστεως. Την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητας. Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους αποτελούν ουράνια τροφή για τη ψυχή και ανεξάντλητο χαρά για τα μάτια όπως θα έλεγε και ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά.Παρακαλούμε τον Θεόν της αγάπης, της ειρήνης και της διανοίας να φωτίσει τις καρδιές των υπευθύνων”.Τη δήλωση αυτή έκανε χθες στην ομιλία του από την ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης στη Κύζικο ο  Οικουμενικός Πατριάρχης κΒαρθολομαίος αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αρχικά αναφέρθηκε στο φετινό προσκύνημα λέγοντας πως «ήρθαμε και φέτος στο ιερό τούτο τόπο. Την ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου για να τιμήσουμε εν λειτοργική συνάξη την πανέορτο ημέραν της Αποδόσεως της Κοιμήεως της Θεοτόκου. Τα εννιάμερα όπως τα αποκαλεί η ευσέβεια του λαού μας» υπενθυμίζοντας πως «βρισκόμαστε σε ιερά σεβάσματα τα οποία δεν τα αγγίζει ο παναδαμάτωρ χρόνος».

Αναφερόμενος στην παλιά αίγλη που είχαν τα μέρη της Κυζίκου και της Αρτάκης σημείωσε πως σε αυτά τα μέρη δεν συναντάμε την παλιά δόξα. «Δεν υπάρχουν εδώ οι ακμάζουσες εδώ κοινότητες, οι ναοί και τα μοναστήρια, σχολεία και τα άλλα πολλά ευαγή ιδρύματα μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε «υπάρχει όμως το ακατάληπτο πνεύμα της Ρωμιοσύνης. Την γλυκιά πνοή την οποία αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε στα μέρη αυτά τα ευλογημένα.Κανείς δεν είναι εδώ απλούς επισκέπτης. Είμαστε όλοι ταπεινοί προσκυνητές και κλίνουμε το γόνυ ενώπιον της Παναγίας Παρθένου αν ερχόμαστε τα τελευταία έτη στον ιερόν τούτο ναό», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας, ενώ ακολούθως σκιαγραφώντας το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου λέγοντας πως αυτή αποτελεί τον πυρήνα της πίστης και της ευσέβεια των Ορθοδόξων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ