Στον πανηγυρίζοντα Iερό Nαό Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγητρίας Αγραφών στην Βόρεια Κέρκυρα λειτούργησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, κ. Νεκτάριος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος απευθυνόμενος στους πιστούς τόνισε ότι: 

H Παναγία είναι πνευματικός μαγνήτης και συγκεντρώνει γύρω από το πρόσωπό της όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς. Αυτό συμβαίνει διότι η Παναγία δέχτηκε στην σάρκα της τον Υιό και Λόγο του Θεού, ο Οποίος εκένωσεν εαυτόν, ταπεινώθηκε για την δική μας ανθρώπινη σωτηρία, για να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας. Ο Θεός Πατέρας όμως του έδωσε το υπέρ παν όνομα και ο τεταπεινωμένος μας ανέβασε στον ουρανό, ανασταίνοντας την δική μας ανθρώπινη φύση από τους νεκρούς!

Ο Θεός συνεργάζεται με τον άνθρωπο στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς κοινωνώντας Τον διά των μυστηρίων. Το οστράκινο σκεύος της ύπαρξής μας τότε περικλείει τον ίδιο τον Θεό και μπορούμε κι εμείς να ανυψωθούμε. Όλα αυτά τα οφείλουμε στην Παναγία μας, στην μητέρα του Θεού, στο ιερώτερο και πιο τετιμημένο πρόσωπο που έχει υπάρξει στην ιστορία της ανθρωπότητος. Η Παναγία ξεπέρασε την κρίση της Δευτέρας Παρουσίας και γι’ αυτό είναι υπεράνω πάντων των αγίων.

Ο κ. Νεκτάριος έκλεισε τις σκέψεις του υπογραμμίζοντας ότι η Υπεραγία Θεοτόκος διδάχθηκε την ταπείνωση από τον Χριστό. Υπήκοος μέχρι θανάτου ο Χριστός, υπήκοος στο θέλημα του Θεού και η Παναγία. Γι’ αυτό και εορτάζουμε την κοίμησή της ως την κορύφωση της ζωής της. Η Παναγία ξέφυγε από την αμαρτία. Δεν παρεδόθη στο θέλημα του πειρασμού. Δεν ζήτησε να εξουσιάσει. Δεν καυχήθηκε για τίποτα. Παρεδόθη ακόμη και στον θάνατο όπως όλοι οι άνθρωποι. Έλαβε όμως την μοναδική ευλογία της μεταστάσεώς της.

Εμείς οφείλουμε να διδαχθούμε από την ταπείνωση της Υπεραγίας Θεοτόκου και να ζήσουμε χωρίς έπαρση για τις γνώσεις μας, την επιστήμη μας, τα πτυχία μας, τις επιτυχίες μας, την τεχνολογία, την δυνατότητα του εξουσιασμού των ανθρώπων, αλλά με εμπιστοσύνη στον Θεό και το θέλημά Του, για να βιώσουμε και την χαρά της δικής μας αναστάσεως!

Στην πανήγυρη του ναού παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης.