Αρχική » Ευχές Ρωσίας για να προστατέψουν… οι Τούρκοι τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας

Ευχές Ρωσίας για να προστατέψουν… οι Τούρκοι τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας

από christina

Έπειτα από αρκετές μέρες αντέδρασε επισήμως και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος. Οι Ρώσοι , όπως κια στην Αγιά Σοφιά εύχονται οι Τούρκοι να προστατέψουν τα ψηφιδωτά….

Για το θέμα έκανε δηλώσεις οι εκφράζει η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Όπως γνωρίζετε, στις 21 Αυγούστου 2020, στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, δημοσιεύθηκε διάταγμα του Προέδρου της Τουρκίας σχετικά με τη μεταφορά του Μουσείου Kariye στην Κωνσταντινούπολη (Μονή της Χώρας) στο Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και την επανέναρξη τακτικών μουσουλμανικών υπηρεσιών εκεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση
Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, «μιλάμε για ένα από τα αριστουργήματα της ύστερης βυζαντινής αρχιτεκτονικής – την Εκκλησία του Χριστού Σωτήρος, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα»

«Από το 1948, αυτό το αριστούργημα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες ως μουσείο, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μωσαϊκά και τοιχογραφίες το καθιστούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα παγκόσμιου χριστιανικού πολιτισμού» τονίζει η κ. Ζαχάροβα.
Εκφράζει μάλιστα την ελπίδα ότι η χρήση του μνημείου θα είναι σύμφωνη με τις αρχές που διέπουν ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πως δεν θα εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των επισκεπτών σε αυτό.
Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει επίσης, θεμελιώδους σημασίας την υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων από την τουρκική πλευρά ώστε να προστατευτούν τα πολυτιμα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ