Αρχική » Παρέμβαση Πάπα και Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για τον κορωνοϊό

Παρέμβαση Πάπα και Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για τον κορωνοϊό

από christina

 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) και το Ποντφικό Συμβούλιο Διαθρησκευτικού Διαλόγου δημοσίευσαν την Πέμπτη ένα κοινό έγγραφο σχετικά με το ζήτημα της διαθρησκευτικής αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Υπενθυμίζεται πως στο ΠΣΕ συμμετέχει πέραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η πλειονότητα των Ορθροδόξων Εκκλησιών.Το έγγραφο, που κυκλοφόρησε από την αρμόδια υπηρεσία της Αγίας Έδρας, απευθύνεται σε εκκλησίες και χριστιανικούς οργανισμούς και προσφέρει ένα πλαίσιο προβληματισμού σχετικά με τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών σε έναν κόσμο που πλήττεται σοβαρά από τον κορονοϊό. Θεωρεί την παρούσα στιγμή ως μια στιγμή που αναδύονται νέες μορφές αλληλεγγύης για να ξανασκεφτούμε τον μετα-πανδημικό κόσμο.

Το έγγραφο αποτελείται από πέντε μέρη, στα οποία, συγκεκριμένα, κατατίθενται βασικές αρχές και διατυπώνονται μια σειρά συστάσεων προκειμένου να μεταφραστεί η διαθρησκευτική αλληλεγγύη σε συγκεκριμένες δράσεις.

Ο επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου, ο Καρδινάλιος Miguel Ayuso Gixot, τόνισε από αυτή την άποψη τη σημασία μιας «έγκαιρης οικουμενικής και διαθρησκευτικής ανταπόκρισης» στις τρέχουσες προκλήσεις που θέτει το COVID-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, “η πανδημία έχει επισημάνει τις πληγές και την ευθραυστότητα του κόσμου μας, δείχνοντας ότι η απάντησή μας πρέπει να παρουσιάζεται με αλληλεγγύη χωρίς αποκλεισμούς και να είναι ανοιχτή σε οπαδούς άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και ανθρώπων καλής θέλησης.”

Το ΠΣΕ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση πολλών προτεσταντικών κινημάτων το 1948, και σήμερα ενώνει πάνω από 330 εκκλησίες, δόγματα και κοινότητες σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελείται κυρίως από διάφορες προτεσταντικές ομολογίες (Αγγλικανοί, Λουθηρανοί, Καλβινιστές, Μεθοδιστές, Βαπτιστές και άλλοι), καθώς και μια σειρά από τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι μέλος του, αν και συνεργάζεται με αυτό. Τον Μάιο του 2019, το ΠΣΕ και το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο δημοσίευσαν ένα άλλο κοινό έγγραφο με θέμα: “Εκπαίδευση για την Ειρήνη σε έναν Πολυθρησκευτικό Κόσμο: Μια Χριστιανική Προοπτική”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ