Αρχική » Η Ξάνθη πανηγυρίζει τον Πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο

Η Ξάνθη πανηγυρίζει τον Πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο

από christina

 Το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου κατά την εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Προδρόμου η πόλη της Ξάνθης πανηγυρίζει τον Πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο, με κέντρο τον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό της Ναό, ο οποίος και δεσπόζει στον παραδοσιακό οικισμό της Παλαιάς Ξάνθης.

Κατά την φετινή πανήγυρη, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, μετείχαν των Ιερών Ακολουθιών οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κίτρους κ. Γεώργιος, ο οποίος και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων καθώς και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Παντελεήμων.

Επίσης συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.

Τα Αναλόγια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης πλαισιώθηκαν από τους χορούς του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης», με πρωτοψάλτη τον Μουσικοδιδάσκαλο και Καθηγητή της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης κ. Ιωάννη Κατσούλη, καθώς και των Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού Ι.Νταβράζου και Χ.Διαφωνίδη.

Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Μικρασιατών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης μέ παραδοσιακές στολές εκατέρωθεν των Ιερών Εικόνων καθως και οι ιερεις , οι ιεροψάλτες μαζί με τις αρχες τόπου με λιτανευτικο τρόπο εξήλθαν του ιερού ναού και κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο του ναού στην πλατεία μητροπολεως όπου τελέσθηκε η Αρτοκλασία κατά την οποία ευλόγησε τούς Άρτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ο οποιος κυρηξε και τον θείο λόγο.

Μετά το πέρας της Αρτοκλασίας τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος, αφού προσεφώνησε τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τονισε την προσοχή που πρέπει να έχουμε όλοι μας απέναντι στον ιό ξεκίνησε τις ευχαριστίες.

Αρχικά στις αρχές του τόπου, τον περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , τον δήμαρχο , το δημοτικό συμβούλιο και όλες τις υπηρεσίες του δήμου , τον βουλευτή , τον στρατηγό διοικητή του Δ σώματος στρατού μαζί με τους επιτελείς του , το Δ σώμα στρατού , και όλος ο λαός της θράκης έδειξε ότι στις προκλήσεις των γειτόνων αντέχουμε και θα αντέξουμε , τους διοικητές της πυροσβεστικής, της αστυνομίας με ολους τους επιτελεισ Και τους συνεργάτες του για την διακριτική τους παρουσία όλη αυτήν την περιοδο της πανδημίας καθώς και τους Πανοσιολογιωτατους αρχιμαμδριτες , Σωφρόνιο Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπολεως και Ιωακείμ Μούκανο, Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, για την επιτυχή οργάνωση της εφετινής Πανηγύρεως.

Σε όλη τη διάρκεια του Εσπερινού η συμμετοχή του λαού της Ξάνθης ήταν αρκετή για νά λάβει την ευλογία του Πολιούχου Τιμίου Προδρόμου καθώς και της Παναγίας της Καλαμιωτίσσης.


Πηγή: Ι.Μ.Ξάνθης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ