Η Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, στο χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι μέσα σε δέντρο, προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου, που στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.

 

Το δέντρο εσωτερικά είχε υποστεί αρκετές φορές στο παρελθόν καταστροφές και πυρκαγιές, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Πριν λίγα χρόνια, χάρη στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα, το αδύναμο και ευλογημένο δέντρο σώθηκε, θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε Δεντροκκλησιά, ένα προσκυνηματικό τόπο προς τιμή του Αγίου Παϊσίου.

Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα, ενώ στο εσωτερικό, που χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει μια εσοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει το κερί του, ένα καντήλι, μια εικόνα του Χριστού και της Παναγίας και στο κέντρο η εικόνα του Αγίου Παϊσίου, πλημμυρισμένη από τάματα πιστών.

Το δέντρο έχει πρασινίσει πάλι και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή. Η δεντροκκλησιά κατέχει την τρίτη θέση στα αξιοθέατα της Κόνιτσας, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό TripAdvisor.