Αρχική » Κορωνείας Παντελεήμων: «Ό,τι δεν μάς κοστίζει, το υποτιμάμε»

Κορωνείας Παντελεήμων: «Ό,τι δεν μάς κοστίζει, το υποτιμάμε»

από christina

 

Την Κυριακή ΙΒ Ματθαίου (30η τ.μ.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Τον πλαισίωσαν ο προϊσταμενος του Ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Δημητρίου και οι συνεφημέριοί του.

Για το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας.

1. «Χάριτι Θεού ειμί ό ειμί» (Α Κοριν. ιε,10) διακηρύττει ο Απ. Παύλος. Ο,τι είμαι το οφείλω στην Χάρη του Θεού.

Χάρη, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι κάτι, που δίδεται δωρεάν. Γι ´αυτό λέγεται Χάρη. Μας χαρίζεται.

Είναι η Χάρη του Αγ. Πνεύματος, που χαρίζεται σήμερα σε κάθε πιστό μετά το Βάπτισμα, με το Μυστήριο του Χρίσματος.

Στην Κ. Διαθήκη (Πράξ. ιθ, 1-6) υπάρχει ένα περιστατικό, που ο Απ. Παύλος ερωτά κάποιους πιστούς στην Έφεσο «εί Πνεύμα Αγιον ελάβετε».

Εκείνοι απαντούν ότι δεν γνωρίζουν καν τι τους λέει. Και ο Απόστολος τους μεταδίδει την Χάρη του Αγ. Πνεύματος επιθέτοντας επ’ αυτούς «τας χείρας».

2. Ομως, όταν κάτι δεν μας κοστίζει, κινδυνεύουμε να το υποτιμήσουμε και φθηνήνουμε.

Φθηνή Χάρη είναι, όταν δεν αλλάζει τίποτα στη ζωή μας. Όταν κυνηγάμε το συμφέρον μας με κάθε τρόπο.

Όταν θυσιάζουμε το δίκαιο στην σκοπιμότητα. Όταν δεν ομολογούμε την αλήθεια, που έχει κόστος και καλυπτόμαστε με το ψέμα. Όταν την θυσία την θεωρούμε ανοησία.

Όταν εγκλωβιζόσαστε στην αυτάρκεια και στην τυποποιημένη θρησκευτικότητα. Όταν «διυλίζωμεν τον κώνωπα και καταπίνωμεν την κάμηλον» (Ματθ. κγ, 24).

Όταν είμαστε πιστοί χωρίς πίστη και δίκαιοι χωρίς αγάπη. Όταν με διάφορα προσχήματα συντηρούμε διαιρέσεις στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην Εκκλησία.

Και ενώ κάνουμε όσα φθηναίνουν την Χάρη του Θεού, καλυπτόμαστε,πολλές φορές, με τον μανδύα μιάς ψεύτικης θρησκευτικότητας.

Αλλά αυτός αποδεικνύεται διάτρητος. Και η Χάρη του Θεού αντίθετα με τον Απ. Παύλο αποδεικνύεται «κενή». Ενώ εκείνος λέει ότι η Χάρη, που του δόθηκε «ού κενή εγεννήθη» (Α Κοριν. ιε, 1).

3. Αλλά υπάρχει και η ακριβή Χάρη, που δεν αποδεικνύεται «κενή».

Είναι ο «πολύτιμος μαργαρίτης» (Ματθ. ιγ, 45- 46), που γι’ αυτόν ο έμπορος πουλά τα πάντα,για να τον αποκτήσει.

Και ο πιστός, που ήδη έλαβε την Χάρη, είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα, για να την διατηρήσει, ως απόκτημα και δώρο ανεκτίμητο.

Ακριβή είναι η Χάρη γιατί καταδικάζει την αμαρτία. Και είναι Χάρη γιατί αγαπά τον αμαρτωλό. Είναι ακριβή γιατί κόστισε την ζωή του Υιού του Θεού – «ηγοράσθητε γαρ τιμής» (Α Κοριν. στ, 20).

Και δεν μπορεί να είναι για μας φθηνό ό,τι για τον Θεό είναι ακριβό. Πολύτιμη Χάρη είναι το Ευαγγέλιο, που πρέπει να σκάβουμε μονίμως σ’ αυτό, σαν σε πνευματικό χρυσωρυχείο.

Είναι η «θύρα» που πρέπει συνεχώς να «κρούωμεν». Ακριβή είναι η Χάρη επειδή μας καλεί στον ζυγό του Χριστού.

Και είναι Χάρη γιατί ο ζυγός Του «χρηστός και το φορτίον» Του «ελαφρόν εστί» (Ματθ. ια, 30).

Αυτήν την πολύτιμη Χάρη,που κοστίζει,την εβίωναν οι πρώτοι Χριστιανοί. Έτοιμοι να προσφέρουν και την ζωή τους ακόμα. Εμείς την εκτιμάμε όσο πρέπει;

Την αφήνουμε να διαποτίζει τον «έσω άνθρωπο», να ακτινοβολεί στην ζωή μας και να φωτίζει τα βήματά μας ή την φθηναίνουμε με τη ζωή και τις ενέργειές μας.

Μετά την Απόλυση ο π. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και εκείνος ευχήθηκε σε όλους την ευλογία του Θεού δια των πρεσβειών της Αγ. Μαρίνης.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ