Τη μνήμη των πεσόντων και των δολοφονηθέντων εν ψυχρώ από τουρκοκυπρίους εξτρεμιστές στη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, από την κοινότητα Μανδρών της επαρχίας Αμμοχώστου, τίμησαν εκκλησία και πολιτεία την Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 στο εξωκλήσι του Αγίου Μάμα στο Παραλίμνι.
Της Θείας Λειτουργίας και των μνημοσύνων προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Το ιερό αναλόγιο διηύθυνε ο Εντιμολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της ΜτχΕ κ. Χρίστος Ψάλτης.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο έντιμος Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.
Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε ανέφερε τα εξής:
«Ακολουθώντας το καθήκον μας απέναντι στην ιστορία, στεκόμαστε με περηφάνια και σεβασμό για να μνημονεύσουμε τους πεσόντες της κοινότητας «Μάνδρες» της επαρχίας Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
Είναι δύσκολο με τις λέξεις να απονείμει κανείς τις τιμές σε αυτούς τους λεβέντες που τίμησαν με τη θυσία τους τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε τις θυσίες των ηρώων μας, ούτε να παραγράψουμε τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν, όπως και τα οράματα και τα ιδεώδη που τους ενέπνευσαν.
Μνημονεύουμε πέντε κατοίκους της κοινότητας που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές του γειτονικού με τις Μάντρες χωριού, του Αγίου Ιακώβου, την 1η Σεπτεμβρίου 1974. Άνθρωποι απλοί, που μεγάλωσαν με την οικογένεια, τους φίλους και αγαπημένους τους. Γαλουχημένοι από μικροί στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, άνθρωποι της βιοπάλης, της καθημερινότητας και θυσιάστηκαν για τις αρχές τις αξίες και τα ιδανικά της Κύπρου μας.
Οι Πασχάλης Μοσφίλης, Φοίβος Καραγιάννης, Γεώργιος Χριστοδούλου, Ιωάννης Καραγιάννης και Σωτήρης Χατζηπαναγής συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος, το οποίο λειτουργούσε ως χώρος συγκέντρωσης αιχμαλώτων και μαζικών εκτελέσεων.
Ομάδα Τουρκοκυπρίων ακραίων εθνικιστών από γειτονικά χωριά δολοφόνησε εν ψυχρώ τους πέντε κατοίκους του χωριού Μάνδρες, οι οποίοι αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν όταν άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.
Σήμερα μνημονεύουμε επίσης τον Ιωάννη Ιωάννου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις μάχες με τους εισβολείς. Υπηρέτησε την πατρίδα στο Τρία Τριανταέξι (336) Τάγμα Πεζικού και για πολλά χρόνια το όνομά του περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, μέχρι πρόσφατα που τα οστά του εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν.
Ακόμη ένα παλληκάρι από τις Μάνδρες, ο Ιωάννης Κουτσόφτας ο οποίος ακόμα αγνοείται και η σκέψη μας είναι ακόμα πιο κοντά στο δράμα της δικής του οικογένειας. Πολέμησε τον εχθρό, ενταγμένος ως έφεδρος στην Εκατόν Ογδόντα Μια (181) Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού και τα ίχνη του χάθηκαν στο χωριό Συγχαρί. Ελπίζουμε και αναμένουμε πως η Τουρκία θα προβεί σε μια σειρά βημάτων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των αρχείων και η υπόδειξη των χώρων μετακίνησης οστών αγνοουμένων, άκρως απαραίτητων προς την κατεύθυνση της προόδου στο εν λόγω ζήτημα.
Η εισβολή του Αττίλα, έφερε τον πόνο και την καταστροφή. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τι μας οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων με τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας και την προσπάθεια της Τουρκίας να διαγράψει την ιστορία μας.
Σήμερα η σκέψη όλων μας πάει στα αγαπημένα μας χωριά και πόλεις. Ειδικά στις Μάνδρες, ένα αμιγές ελληνικό χωριό στους νότιους πρόποδες του Πενταδακτύλου, όπου πολλοί ήταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που πέρασαν ή βρήκαν καταφύγιο σε αυτό, περιλαμβανομένων του Γρηγόρη Αυξεντίου και του Κυριάκου Μάτση.
Δυστυχώς, η Τουρκία με την απαράδεκτη και επιθετική στάση που τηρεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης του διαπραγματευτικού διαλόγου.
Ταυτόχρονα, οι συνεχείς απειλές της για άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου θα αποτελέσουν πρόβλημα ουσίας για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς επίσης και για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρώπη.
Τα παραπάνω, αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της Τουρκίας να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης.
Ευελπιστούμε πως επιτέλους η Τουρκία θα επιδείξει καλή θέληση και τη βούληση που απαιτείται ώστε να αρχίσουν και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις που να αποδώσουν το ποθούμενο για εμάς αποτέλεσμα.
Βασικός στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραμένει η επίτευξη μιας λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Κυρίες και Κύριοι,
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά πως η ενότητα, η ομοψυχία και η σύμπνοια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο, πάνω στον οποίο θα πρέπει να στηρίξουμε τον ιερό μας αγώνα για ελευθερία και αποκατάσταση των δικαίων του λαού μας. Όσος χρόνος και αν χρειαστεί θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας και θα σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και του χρέους μας προς τις σημερινές και αυριανές γενιές.
Αιώνια ας είναι η μνήμη τους και ο Μεγαλοδύναμος είθε να βοηθήσει να κλείσουν οι πληγές των οικογενειών των αγνοουμένων μας».
Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ανιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, μέλη των οικογενειών των ηρώων και θυμάτων, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, Ακανθούς Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ, Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, οι βουλευτές Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ονούφριος Κουλά, οι Κοινοτάρχες Μανδρών Χαράλαμπος Μοσφίλης, Αιγιαλούσης Πανίκος Χατζηπαντελής, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου Άγιος Μάμας Σωτήρης Χαραλάμπους, ο Υποδιοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Πεζικού Μιχάλης Πέτρου, Υπαστυνόμος Ανδρέας Κωνσταντίνου, το μέλος της ένωσης εκτοπισμένων κοινοτήτων Αμμοχώστου κ. Σέργιος Σεργίου και αρκετοί πρόσφυγες εκτοπισθέντες κάτοικοι της κοινότητας.
Πηγή: Ι.Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ