Ηαντιπολίτευση του Μαυροβουνίου , το συνολικό αποτέλεσμα της οποίας κατά τις κυριακάτικες κοινοβουλευτικές εκλογές ξεπερνά το αποτέλεσμα του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) και των εταίρων του που κυβερνούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια, οφείλει την επιτυχία της ξεκάθαρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας (SOC), και τις διαμαρτυρίες των πιστών. Αυτή η θέση εκφράστηκε από τον διευθυντή της ΜΚΟ "Κέντρο Παρακολούθησης και Έρευνας" (CEMI) που λειτουργεί σαν παρατηρητής των εκλογών, Zlatko Vujovich .

"Ο νόμος για την ελευθερία της θρησκείας επηρέασε το γεγονός ότι οι υπέρ-σερβικές δυνάμεις και οι προσανατολισμένοι σε αυτές ψηφοφόροι βρήκαν τον ηγέτη τους, τον οποίο δεν είχαν στο παρελθόν", δήλωσε ο Vujovic στον αέρα της εθνικής τηλεόρασης του Μαυροβουνίου.

"Ο συνασπισμός με επικεφαλής τον Zdravko Krivokapich οφείλει το αποτέλεσμα στην Σερβική Εκκλησία. Τίποτα δραματικό δεν συνέβη. Ο συνολικός αριθμός των κομμάτων από την αντιπολίτευση είναι κοντά και υποστήριξε τις πομπές των πιστών.Υπήρχε μια ισχυρή συγκέντρωση, και η Σερβική Εκκλησία κατάφερε να φέρει στις εκλογές ένα επιπλέον 2-3% των ψηφοφόρων." είπε ο επικεφαλής της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη των αναλυτών, το κύριο θέμα κινητοποίησης της αντιπολίτευσης ήταν η αντίθεση από τους πολίτες περί του νόμου της θρησκευτικής ελευθερίας και του νομικού καθεστώτος των θρησκευτικών κοινοτήτων που εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2019.

 Το Πατριαρχείο Μόσχας μετά τις εκλογές στο Μαυροβούνιο ελπίζει να υπάρξει αναθεώρηση για τον νόμο περί εκκλησιών και των ιερών υπέρ του κράτους στο Μαυροβούνιο αφού "τα συναισθήματα των πιστών επηρεάστηκαν σημαντικά" .

"Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συγκεκριμένες δηλώσεις: πρέπει να περιμένουμε τον σχηματισμό ενός κοινοβουλευτικού συνασπισμού. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Μίλο Ντζουκάνοβιτς έχει χάσει την πλειοψηφία του. Η ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα των ψηφοφόρων του Μαυροβουνίου έδειξε ότι τα συναισθήματα των πιστών επηρεάστηκαν έντονα από τις αντι-εκκλησιαστικές δραστηριότητες του προηγούμενου καθεστώτος", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλάσοφ, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα στο Μαυροβούνιο.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα "το κοινοβούλιο να αναθεωρήσει τον νόμο που υιοθετήθηκε με την επιμονή της απερχόμενης κυβέρνησης".

"Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκπροσωπούμενη από τον Πατριάρχη, την Ιερά Σύνοδο, εξέχοντες ιεράρχες, έχει υποστηρίξει επανειλημμένα την κανονική Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, επικρίνοντας τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της που περιέχονται στο νόμο" , υπενθύμισε Μπαλάσοφ.