Το εσπέρας της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μάμαντος, στον φερώνυμο Ιερό Ναό περιοχής Κρούστα.

«Στην απαρχή του εκκλησιαστικού έτους η Εκκλησία μας τιμά και πανηγυρίζει τη μνήμη ενός μεγάλου και αγαπητού Αγίου κατά τους βυζαντινούς χρόνους, του προστάτου των ακριτών, εκείνων δηλαδή που φύλασσαν τα σύνορα της αυτοκρατορίας», ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος, ομιλώντας περί της βιωτής του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μάμαντος.

«Η παλαιότερη εικόνα του Αγίου Μάμαντος, που σήμερα βρίσκεται και φυλάσσεται στην Κύπρο, τον απεικονίζει καθήμενο πάνω σε ένα λιοντάρι να κρατάει στα χέρια του ένα πρόβατο. Εκείνο που θέλει να τονίσει ο αγιογράφος με την απεικόνισή του είναι ότι ο Άγιος Μάμας είναι εκείνος που ενώνει τα αντίθετα και μεταβάλλει το κακό σε καλό και αγαθό. Και πώς να μην το κάνει αυτό ο μεγάλος αυτός Άγιος της Εκκλησίας μας, του οποίου ολόκληρη η ζωή χαρακτηρίζεται από την ειλικρινή αγάπη προς τον Θεό!»

Εν συνεχεία ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανεφέρθη στην χαρισματική προσωπικότητα του Αγίου, όπως διαμορφώθηκε και γαλουχήθηκε από τους χριστιανούς γονείς του: «Ο Άγιος Μάμας γεννάται το 260 μέσα στη φυλακή. Η μητέρα του τον φέρνει στον κόσμο σε μια εποχή κατά την οποία η Εκκλησία διώκεται, σε μια περίοδο κατά την οποία το να είναι κάποιος χριστιανός είναι μέγα αμάρτημα, σε μια εποχή κατά την οποία όποιος αποκαλύπτει τη χριστιανική του ιδιότητα σύρεται στις φυλακές, βασανίζεται και οδηγείται στον θάνατο.

Ανεδείχθη λοιπόν Άγιος χάρη στις πολλές προσευχές των ευσεβών γονέων του που πίστευαν στον αληθινό Θεό· διότι αυτές καθορίζουν το μέλλον του παιδιού· διότι όταν οι γονείς έχουν συνείδηση δημιουργούν και στα παιδιά συνείδηση. Και όταν μεγάλωσε και συνειδητοποίησε τη θυσία των γονέων του για να τον φέρουν στον κόσμο και να τον αναθρέψουν, ακολούθησε το παράδειγμα τους, ομολογώντας από πολύ μικρή ηλικία τον Ένα και αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Όπου και αν βρισκόταν διακήρυττε τον Λόγο του Θεού γιατί εμπιστευόταν τη ζωή του στο Χριστό».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του προτρέποντας και υπογραμμίζοντας προς τους πιστούς: «Η Πίστη, η ουσιαστική και αληθινή εμπιστοσύνη μας προς τον Θεό είναι κάτι που, όλοι εμείς που βαπτισθήκαμε στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, πρέπει να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε. Και ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε την Πίστη μας είναι να διδαχθούμε μέσα τους βίους, τα έργα και τα παραδείγματα των Αγίων, διότι όλα αυτά αποτελούν το εφηρμοσμένο Ευαγγέλιο του Θεού».

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ. Γεώργιος Βάρδας και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Μυλωνάκη.