Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Βελίκι Νόβγκοραντ τη σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου Νόβγκοροντ Θεόκτιστου, που ανήκει στις τάξεις των αγίων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Κουλτούρα». Οι αρχαιολόγοι του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας (МΓΥ) χρονολόγησαν το εύρημα στις αρχές του 14ου αιώνα.
Η σφραγίδα με την οποία σφράγιζαν σημαντικά έγγραφα στην Αρχαία Ρωσία βρέθηκε σε ανασκαφή που έγινε κοντά στο Κρεμλίνο (Φρούριο) του Νόβγκοροντ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σφραγίδα χρησιμοποιούνταν περί το 1300-1308!
Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός πως μετά το θάνατο του συγκεκριμένου Αρχιεπισκόπου αναφέρθηκαν θαύματα, που αποδόθηκαν στη χάρη των λειψάνων του, εξαιτίας των οποίων και αγιοκατατάχθηκε.
Μέχρι το 1917 τα λείψανα του Αγίου φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Νόβγκοραντ, ενώ μετά θεωρήθηκε ότι χάθηκαν. Το 2015, όμως, το μνήμα με το λείψανο εντοπίστηκε στον ίδιο τον ναό της Μονής!
Arαιολόγοι της ρωσικής πόλης Νοβγοροντ κατά την διάρκεια της ανασκαφής στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ανακάλυψαν τον τάφο του Αγίου Αρχιεπισκόπου Θεόκτιστου το 2014.
Ο τάφος καθαρίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στο μοναστήρι του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου. Αρχαιολόγοι έχοντας σκάψει τα πατώματα στο καθεδρικό ναό του XVII-ΧΧ αιώνα βρήκαν τα λείψανα των δύο θρόνων.
Ο αρχιεπίσκοπος Θεόκτιστος διοικούσε την επαρχία του Νόβγκοροντ στην αρχή του XIV αιώνα. Τα λείψανά του αποδείχτηκαν θαυματουργά. Τον XVII αιώνα η Εκκλησία κατέταξε στους αγίους το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου, και από τότε τα λείψανά του ήταν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου
Η μονή βρίσκεται κοντά στο Νόβγκοροντ στον ποταμό Βολχοφ στην πηγή της λίμνης Ιλμενι και είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ρωσίας. Τώρα εδώ βρίσκεται η κατοικία του Μητροπολίτη του Νόβγκοροντ Λέοντα και μια εκκλησιαστικη ακαδημία.
Σύμφωνα με τα χρονικά την κατασκευή του καθεδρικού ναού στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ξεκίνησε ο εγγονός του Βλαδίμηρου του Μονομάχου ο πρίγκιπας του Νόβγκοροντ Βσεβολοντ Μστισλαβοβιτς το 1119.Για πολλούς αιώνες ο Ναός ήταν ο τόπος ταφής των πριγκίπων. Στις μέρες μας στον καθεδρικό ναό, για πρώτη φορά από το 1930 διεξάγονται εκτεταμένες επισκευές και εργασίες αποκατάστασης.
Πηγή: Πρακτορείο Ορθοδοξία