Αρχική » O Ερντογάν δίνει εξηγήσεις με βιβλίο για την Αγιά Σοφιά.Θέλει και μπράβο!

O Ερντογάν δίνει εξηγήσεις με βιβλίο για την Αγιά Σοφιά.Θέλει και μπράβο!

από christina

Ο Ερντογάν διεκδικεί και “μπράβο” για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.Από τη στιγμή που η ίδια η UNESCO και κυρίως η Ρωσία στάθηκαν ιδιαίτερα στην προστασάι των  ψηφιδωτών και όχι στην ίδια την απόφαση  η Τουρκία πέρασε στην αντεπίθεση.Μάλιστα προκειμένου να αποδείξει οτι είναι εγγυητής της “πολτιστικής κληρονονομιάς” δόθηκε εντολή να ετοιμαστεί ένα βιβλίο  το οποίο θα αποσταλεί σε  πρόσωπα και οργανισμούς με στοιχεία για την  Αγιά Σοφιά, την απόφαση μετατροπής σε τζαμί και τις δράσεις για την προστασία της, σύμφωνα με την εφημερίδα Yenisafak.

Στο βιβλίο θα περιγράφεται το νομικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας σαν τζαμί και θα εξηγεί στον χριστιανικό κόσμο την απόφαση του Ερντογάν για την λειτουργία του ως τζαμί 86 χρόνια μετά το μουσειακό καθεστώς που είχε, αλλά και το πώς θα λειτουργεί από εδώ και πέρα. Ακόμα θα αναφέρεται στη διατήρηση ιστορικών χριστιανικών μνημείων από τους Τούρκους με ιδιαίτερη αναφορά στην Μονή της Παναγίας Σουμελά. Το βιβλίο θα δημοσιευθεί στην αγγλική γλώσσα.

H απόφαση αυτή του Ερντογάν δείχνει οτι οι αντιδράσεις των Χριστιανών και όχι μόνο  έφερε σε δύσκολη θέση την Τουρκία η οποία ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί δημοσίως αλλά και ταυτόχρονα να ανοίξει την πόρτα για νέες παρεμβάσεις σε μνημεία της ορθοδοξίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ