Αρχική » Αυξάνονται οι Ορθόδοξοι επισκέπτες

Αυξάνονται οι Ορθόδοξοι επισκέπτες

από kivotos

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη του προσκυνηματικού τουρισμού αναλαμβάνει η Εκκλησία της Ελλάδος. Ήδη η αρμόδια επιτροπή της Συνόδου, στην οποία προεδρεύει ο τέως Μητροπολίτης Ζακύνθου και νυν Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, έχει έρθει σε συμφωνία με πολλές χώρες, έχει καταγράψει σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις όλα τα θρησκευτικού ενδιαφέροντος μνημεία, ενώ το τελευ­ταίο διάστημα έχει αρχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία για τα μοναστηριακά προϊόντα, τα οποία μπορούν συνδυαστικά να ενισχύσουν την προσπάθεια. «Ο προσκυνηματικός τουρισμός είναι μια τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των τοπικών οικονομιών. Η θέση μας είναι “μαζί με την αναψυχή να σώσουμε και την ψυχή” και μέσα από αυτήν τη σχέση να αναδείξουμε τα μνημεία της χώρας μας, για τα οποία υπάρ­χει τεράστιο ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από τις ομόδοξες χώρες. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν εμπόδια, τα οποία εκμε­ταλλεύεται η Τουρκία, η οποία στηρίζει πολ­λά για την ανάπτυξη του τουρισμού της στα ορθόδοξα μνημεία που βρίσκονται στα όριά της», λέει ο κ. Χρυσόστομος. Όπως υποστηρίζει, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, κυρίως από Ρωσία, για επισκέψεις στα εκκλησιαστικά μνημεία, αλλά ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της βίζας, με αποτέλεσμα αυτή καθυστέρηση να λειτουργεί αποτρεπτικά. Ο ίδιος ως αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου έχει κάνει παρεμβάσεις, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Παρά τις δυσκολίες, έχουν υπογραφεί ή είναι προς υπογραφή συμφωνίες με τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πολωνία και το Βατικανό, ενώ γίνονται προσπάθειες αυτές να επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

 

Ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου

Οι χώροι λατρείας στην Ελλάδα που ενδιαφέρουν τους επισκέπτες είναι: Η πορεία στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, η οποία ξεκινάει από τη Σαμοθράκη και περνά από Φιλίππους, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αθήνα, Κόρινθο, Νικόπολη, Κρήτη (Καλοί Λιμένες), Σάμο και Χίο. Σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχουν, με ευθύνη των μητροπολιτών, μνημεία που συνδέονται με την πορεία του Αποστόλου. Άλλοι χώροι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι τα Μετέωρα, η Πάτμος, τα μοναστήρια των Κυκλάδων, οι Άγιοι των Επτανήσων, ο Ιωάννης ο Ρώσος στη Χαλκίδα, ο τάφος του Αγίου Παΐσιου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και το Άγιο Όρος.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον θρησκευτικό τουρισμό μπορούν να αποτελέσουν τα μοναστηριακά προϊόντα, για τα οποία ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία καταγραφής τους. Σήμερα πολλές μονές παράγουν κυρίως κρασί, μέλι, λάδι και γαλακτοκομικά, τα οποία ενδιαφέρουν τους τουρίστες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συμπληρωθεί ο κατάλογος με άλλα.

Πάντως, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα ως προς τη διακίνηση των επισκεπτών, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο, «η επιτροπή της Συνόδου ήδη έχει πιστοποιήσει τα τουριστικά γραφεία που ενδιαφέρονται για τον προσκυνηματικό τουρισμό, αφού πρώτα κάλεσε τους υπευθύνους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο ανέφεραν τις δυνατότητες που έχουν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων εκείνων που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ