Αρχική » Προχωρούν οι μελέτες για τη μονή Βαρνάκοβας που καταστράφηκε από πυρκαγιά

Προχωρούν οι μελέτες για τη μονή Βαρνάκοβας που καταστράφηκε από πυρκαγιά

από christina

Προχωρούν οι μελέτες αποκατάστασης της Μονής Βαρνάκοβας η οποία είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον περασμένο Ιούνιο.Στη διαβεβαίωση αυτή προχώρησε από το Ευπάλιο Φωκίδας σε ομιλία, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

«Στο Ευπάλιο μιλήσαμε για την εξέλιξη των μελετών για την αποκατάσταση της Ι.Μ. Βαρνάκοβας, ενός μνημείου με τεράστια πολιτιστική και θρησκευτική αξία για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο” τόνισε ο κ.Σπανός.

Η Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στον πρώην Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου. Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του Μοναστηριού, δέσποζε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας. Η εικόνα φέρει εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου τής Θεοτόκου, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού του ευδρόμου Έλλη στην Τήνο. Η εικόνα, μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια, καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο μοναστήρι στις 14 Ιουνίου του 2020.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ