Αρχική » Ο Κίσσαμος τίμησε τον άγιο του, Νικηφόρο τον Λεπρό

Ο Κίσσαμος τίμησε τον άγιο του, Νικηφόρο τον Λεπρό

από kivotos

Τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, γιόρτασε η Μητρόπολη Κισσάμου το διήμερο 3-4 Ιανουαρίου, καθώς ο άγιος κατάγεται από το τοπικό χωριό Σηρικάρι. Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και του Επισκόπου Κισσάμου κ. Αμφιλοχίου.

«Ο σήμερα τιμώμενος Άγιος» σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος «γίνεται οδοδείκτης και υπογραμμός σε δύστηνους και χαλεπούς καιρούς όπου οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από φως, ελπίδα, ζωή και προοπτική».

Του Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία όπου εψάλησαν τα Εγκώμια του Αγίου, Ιερά Παράκληση και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε πολυαρχερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών: Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του Ποιμενάρχου κ. Αμφιλοχίου.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τόσο εις τον Εσπερινό, όσο και εις την Θεία Λειτουργία σημειώνοντας πως: «Ένας πολιτισμός για να είναι ισορροπημένος χρειάζεται τους Αγίους του καθώς οι Άγιοι είναι το «άλας» της γης. Δόξα τω Θεώ που στους άφωτους καιρούς μας χαρίζει την παρηγοριά και θαλπωρή του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού», δίδοντας τον λόγο στον προεξάρχοντα της Λειτουργικής Συνάξεως Μητροπολίτη Αρακολοχωρίου κ. Ανδρέα, ο οποίος σημείωσε: «Ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός δεν αγάπησε την δόξα και την σοφία του κόσμου τούτου αλλά, ως περιθωριοποιημένο άτομο και απομονωμένος όπως όλοι οι λεπροί εκείνη την εποχή, προσευχόταν, έκανε υπομονή και ένοιωσε την Σοφία του Θεού και έλαβε την δόξα Του».

Στις Ιερές Ακολουθίες και την Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Υπογραμματέας και ο Κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι ιστορικών Ιερών Μονών της Εκκλησίας Κρήτης και μεγάλος αριθμός κληρικών απ΄ όλη την Μεγαλόνησο.

Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών από ολόκληρη την Κρήτη που το εόρτιο αυτό διήμερο κατέκλυσαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου και προσκύνησαν τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Οσίου. Σε όλους μοιράστηκε Εικόνα του Οσίου ως επίσης και Ιερός Παρακλητικός Κανόνας Του, έκδοση της Μητροπόλεως ευγενής χορηγία ανώνυμου δωρητού, ο οποίος ευεργετήθηκε από τον μεγάλο αυτόν Άγιο της Εκκλησίας μας.

Επίσης, στα πλαίσια του διημέρου αυτού λειτουργεί στο «Τσατσαρωνάκειο» Πολύκεντρο της Μητροπόλεως έκθεση, από την εικαστικό κ. Χρύσα Βαθιανάκη, με θέμα «και σέβων ου παύσομαι την ύλην, δι΄ ης η σωτηρία μου είργασται».

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ