Οι Αγιορείτες μοναχοί θα διακοσμήσουν με τοιχογραφίες τον Άγιο Νικόλαο του Σημείου Μηδέν  ο οποίος καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.Το έργο της αγιογράφησης  θα επιμεληθεί  ο π.Λουκάς  της μονής Ξεμοφώντος.

Για ένα  μεγάλο  χρόνικό διάστημα στο ναό λόγω οικονομικών είχαν διακοπεί οι εργαίες.Ωστόσο  στις 3 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός της επίσημης επανέναρξης των εργασιών οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2021 20 χρόνια μετά την καταστροφή του.

δαπανηρά κόστη για την ανοικοδόμησή του φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να φαίνεται ότι δεν θα ολοκληρωθεί, τελικά, έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα για τους πιστούς για το Σεπτέμβριο του 2021 και μάλιστα την 11η του μήνος, συμβολική ημερομηνία καθώς θα είναι η επέτειος των 20 χρόνων από την καταστροφή του.

Ο  Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος τόνισε στους παρόντες ότι «Θα ανοίξουμε  αυτόν τον Ιερό Ναό ως ένδειξη αγάπης και όχι μίσους». Δήλωσε ότι ο νέος, ανακαινισμένος Ιερός Ναός θα αντιπροσωπεύει «ένα ιδανικό που υπάρχει σε αυτήν την Αμερική, ένα έθνος όπου κανείς δεν αποκλείεται, αλλά όλοι αγκαλιάζονται».

Ο π. Λουκάς από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και ειδικός σε θέματα εικονογραφίας έχει αναλάβει το απαιτητικό έργο της εικονογράφησης του Αγίου Νικολάου. Με την μέθοδο της τέμπερας είπε στον Σκοτ Πέλλεϋ από την εκπομπή «60 Minutes» ότι «Ο Θεός με κάλεσε να κάνω αυτή τη δουλειά, να επικοινωνήσω το πνεύμα του Αγίου Όρους στον κόσμο». Ο π. Λουκάς επισκέφτηκε το καλοκαίρι του 2019 τον μισοκτισμένο Ιερό Ναό ώστε να έχει μια εικόνα για το είδος των αγιογραφιών που θα χρειαστούν για τον στολισμό της Εκκλησίας, της σπουδαιότερης του Μανχάταν.

Μεταξύ των 56 εικόνων που θα τοποθετηθούν  στον Ιερό Ναό θα είναι φυσικά μια του  Άγιου Νικολάου, τον προστάτη άγιο όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ναυτικών. Ο π. Λουκάς έδειξε στον Πέλεϋ μία εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Νικόλαο να σώζει ένα πλήρωμα ναυτικών ναυαγών από το νερό, η οποία θα εμφανίζεται στο ιερό του Αγίου Νικολάου.

Ο Μοναχός της Μονής Ξενοφώντος είπε στον Πέλεϋ «Προσωπικά θέλω αυτή η εκκλησία, μέσω της εικονογραφίας να ανοίξει έναν νέο ορίζοντα για τους ανθρώπους, ότι έφυγαν με ελπίδα. Εάν συμβεί αυτό, οι Εικόνες θα έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους".