Αρχική » Η Εορτή του εν Χώναις θαύματος στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Η Εορτή του εν Χώναις θαύματος στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

από christina

 

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο μοναδικό Ιερό, καλλιμάρμαρο Παρεκκλήσιο του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ από το Μανταμάδο της Λέσβου, της Ενορίας του Αγίου Βασιλείου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου, χοροστάτησε και ωμίλησε το Σαββατο 5 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, επί τη Εορτή του εν Χώναις Θαύματος του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ.

          Στον Πανηγυρικό Εσπερινό τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης και Ιερείς της πόλεως Λαμίας, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός Ιεροψαλτών, τη χορορχία του εκ Λέσβου καταγομένου, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών με αφορμή το εν Χώναις Θαύμα του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ αναφέρθηκε στο οικολογικό πρόβλημα και μεταξύ άλλων τόνισε: 

          «Σε μία εποχή, που τα προβλήματα του περιβάλλοντος, της οικολογίας, του οικοσυστήματος είναι ιδιαίτερα επίκαιρα.  Η φύση η ίδια μας φωνάζει και μας προσκαλεί να  την φροντίζουμε, να την αγαπούμε, να την εκτιμούμε, να εκφράζουμε την ευχαριστία μας και την ευγνωμοσύνη μας απέναντι στο Θεό Δημιουργό για αυτά που μας έχει προσφέρει και για αυτά που μας έχει χαρίσει και πολλώ δε μάλιστα εμείς εδώ οι κάτοικοι της Φθιώτιδος, που ευλογηθήκαμε από τον Θεό, να ζούμε σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, που μας χαρίζει τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα να μας λείπει.

 Έρχεται η σημερινή Εορτή να μας δείξει, ότι όταν η αγάπη του Θεού, βλέπει ότι οι άνθρωποι δεν γίνονται υπηρέτες και διάκονοι της δημιουργίας, τότε η αγάπη του Θεού στέλνει ακόμη και τους Αγγέλους.

 Άλλωστε όλη η φύση δημιουργήθηκε για να είναι Αγίασμα, όλη η δημιουργία είναι ένα Αγίασμα, ιαματικό δώρο του Θεού για τον άνθρωπο. Αν λοιπόν, προσεγγίσουμε την φύση ιερατικά, ευχαριστιακά, θα καταλάβουμε, ότι μας δόθηκε για να την προσφέρουμε πάνω στην Αγία Τράπεζα, όπως επέλεξε ο Ίδιος ο Χριστός μέσα από τα υλικά αγαθά της φύσεως, το ψωμί και το κρασί, επέλεξε να σαρκώνεται σε κάθε Θεία Ευχαριστία και να μας προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του, την αληθινή Ζωή. 

Η φύση μας δόθηκε για να την διακονούμε και να την προσφέρουμε στον Θεό για να αντιπροσφέρεται σε μας. Αυτό το τόσο όμορφο που συνοψίζεται στον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων: «Τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν Σοὶ προσφέρομεν κατὰ πάντα καὶ διὰ πάντα».

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών ομιλώντας για το συγκεκριμένο Παρεκκλήσιο σημείωσε χαρακτηριστικά:

 «Αυτό το όμορφο  Εκκλησάκι, το θεωρώ ιδιαίτερη ευλογία για την Μητρόπολή μας, διότι μας συνδέει με ένα πανέμορφο τόπο της Πατρίδος μας και ιδιαίτερα δοκιμασμένο τα τελευταία χρόνια, το Νομό Λέσβου και το Μοναστήρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης. σε αυτό το νησί, που το νερό της θάλασσάς του, τα τελευταία χρόνια αναμίχθηκε με δάκρυα και αίμα πονεμένων ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Με αυτό το νησί που ανέδειξε ευλογημένες ψυχές που πήραν στην αγκαλιά τους τα παιδάκια που ξέβραζε η θάλασσα και φανέρωσαν τον Ελληνικό Πολιτισμό, τον Πολιτισμό της Ορθοδοξίας, πού είναι ο Πολιτισμός της αγκαλιάς, της αγάπης και της φροντίδος».

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Νικόλαος Καρανάσιος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλων των ενοριτών προσέφερε στον Σεβασμιώτατο, ως αντίδωρο ευχαριστιών, τιμής και αγάπης,  μία εικόνα, αντίγραφο του Ταξιάρχου Μιχαήλ από το Μανταμάδο της Λέσβου, εις ανάμνησιν του Εσπερινού και εις ανάμνησιν της επετείου των δέκα ετών από τα Θυαρνοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου.

          Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργιος Κυροδήμος, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Σ.Σ. Λιανοκλαδίου, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων της περιοχής.  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ