Αρχική » Κάτι αλλάζει για την Εκκλησία στα Βαλκάνια

Κάτι αλλάζει για την Εκκλησία στα Βαλκάνια

από christina

 

Kάτι αλλάζει στα Βαλκάνια για την ορθόδοξη Εκκλησία. Μετά την ήττα Τζαουγκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο  με την άμεση συμβολή του κλήρου φαίνεται να αποκαθίστανται και  οι σχέσεις Σερβίας -Κοσσόβου με την μεσολάβηση των ΗΠΑ και την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.Βεβαίως η απαίτηση του Τράμπ να ανοίξουν πρεσβείες στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στα Ιεροσόλυμα και όχι το Τελ-Αβίβ έχει προκαλέσει αμηχανία στις δύο χώρες αλλά και εκνευρισμό στη Ρωσία η οποία εκκλησιαστικά στηρίζει διαχρονικά τη Σερβία.

Η συμφωνία υπογράφτηκε την Παρασκευή στο Γραφείο του Λευκού Οίκου ανάμεσα στην ηγεσία της Σερβίας, τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου, τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Χότι με τις δύο  πλευρές να δεσμεύονται οτι θα  προστατεύσουν και να προωθήσουν την ελευθερία της θρησκείας, συμπεριλαμβανομένης της διαθρησκευτικής επικοινωνίας αλλά και την προστασία των θρησκευτικών χώρων και της εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου αν αναλογιστεί κανείς τις διώξεις που υφίσταντο οι πιστοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ενώ σημείωσε «Είναι σημαντικό να προωθηθεί η εφαρμογή διακαστικών αποφάσεων σχετικά με τις περιουσίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε ο πρόεδρος της Σερβίας είναι ικανοποιημένος γιατί η Αμερική εγγυάται την ιδιοκτησία των θρησκευτικών ναών και τη λειτουργία τους από Σέρβους ιερείς και πιστούς, όπως είναι η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, το Καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στον Παντοκράτορα και την Ανάληψη του Κυρίου και ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ βρίσκεται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου όπως και το Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πέτς). Επιπλέον στη συμφωνία, εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές, θα γίνει συνεργασία για την ταυτοποίηση αγνοουμένων και αποκατάσταση των εβραϊκών περιουσιών του Ολοκαυτώματος ενώ η Χεζμπολάχ θα αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ