Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης στην Αγκαθιά Ημαθίας λειτούργησε μεθεορτίως την Κυριακή του Παραλύτου, 3 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο προς το εκκλησίασμα, αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας.
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τη θαυματουργή θεραπεία του παραλυτικού της Βηθεσδά, εστιάζοντας στην εντολή του Χριστού: «Ἔγειρε, ἄρον τόν κράβατόν σου καί περιπάτει». Όπως τόνισε, ο παραλυτικός, παρά τη μακρόχρονη δοκιμασία του, δεν επέδειξε δισταγμό ή αμφιβολία, αλλά υπάκουσε με πίστη στην εντολή του Κυρίου, γεγονός που οδήγησε στη θεραπεία του.
Ο κ. Παντελεήμων υπογράμμισε ότι η υπακοή στον λόγο του Χριστού αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της πίστεως, καθώς αποκαλύπτει την εμπιστοσύνη του ανθρώπου προς τον Θεό και την αναγνώριση του Χριστού ως Σωτήρα. Παράλληλα, επισήμανε ότι η αμαρτία μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική «παράλυση», ενώ η πίστη και η υπακοή αποκαθιστούν τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τον αναγεννούν πνευματικά.
Αναφερόμενος στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, προστάτη της Μονής, τόνισε τον αγώνα του υπέρ της Ορθοδοξίας και της αληθούς πίστεως απέναντι στις αιρέσεις, συνδέοντας τη διδασκαλία του Αγίου με το μήνυμα του Ευαγγελίου. Όπως σημείωσε, η αίρεση οδηγεί σε πνευματική αποδυνάμωση, ενώ η ορθόδοξη πίστη χαρίζει ζωή και πνευματική υγεία.
Κλείνοντας, κάλεσε τους πιστούς να παραμένουν προσεκτικοί και σταθεροί στην πίστη, υπακούοντας στις εντολές του Θεού, οι οποίες παραμένουν σωτήριες και διαχρονικά επίκαιρες, όπως το κάλεσμα του Χριστού προς κάθε άνθρωπο: «ἔγειρε καί ἀκολούθει μοι».

ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ






