Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πατριάρχης Φιλάρετος της Ουκρανίας, που στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τον γάμο των ομοφυλόφιλων για την εξάπλωση του ιού.Ο 91χρονος πατριάρχης  που είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες της Ουκρανίας, βρίσκεται στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση αφότου διαγνώστηκε με κορωνοϊό μετά από εξετάσεις ρουτίνας. Σύμφωνα με την ουκρανική ιστοσελίδα 112.international, ο πατριάρχης έχει επίσης πνευμονία.

Η διάγνωση του πατριάρχη Φιλάρετου επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook. «Ενημερώνουμε ότι κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων εξετάσεων, ο πατριάρχης Φιλάρετος του Κιέβου της της Ρωσο-Ουκρανίας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Τώρα, η αυτού Αγιότης ο επίσκοπος, υποβάλλεται σε θεραπεία σε νοσοκομείο» ανέφερε η δήλωση.

«Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι θεϊκή τιμωρία για τον γάμο ομοφυλόφιλων»

Ο Φιλάρετος- που στο παρελθόν έχει δηλώσει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπό την επήρεια του Σατανά- είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς ηγέτες της Ουκρανίας, μια διάσημη μορφή της χώρας του και ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από 15 εκατομμύρια οπαδούς. Τον περασμένο Μάρτιο, όμως δέχθηκε τα πυρά από ομάδες LGBT για τα σχόλιά του, καθώς έλεγε πως η εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν η θεϊκή τιμωρία για τις σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τις οποίες θεωρεί αμαρτωλές.

Ο Πατριάρχης Φιλάρετος είχε δεχθεί έντονη κριτική για τα σχόλιά του περί εξάπλωσης του κορωνοϊού

Ο Φιλάρετος είχε δηλώσει στο εθνικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4 πως η επιδημία ήταν «η τιμωρία του Θεού για τις αμαρτίες των ανθρώπων, η αμαρτία της ανθρωπότητας. Πρώτα απ’ όλα, εννοώ, τον γάμο ομοφυλόφιλων» είχε δηλώσει τότε.

Στις 13 Απριλίου, μια ουκρανική ομάδα LGBT δήλωσε ότι μήνυσε τον πατριάρχη για τα σχόλιά του. Ομάδες δικαιωμάτων ανθρώπων χαρακτήρισαν τα σχόλιά του «επικίνδυνα» λέγοντας ότι διακινδύνευαν να προκαλέσουν βία σε μια εποχή που η κρίση υγείας προκαλούσε ήδη εντάσεις και ανησυχίες. «Τέτοιες δηλώσεις είναι πολύ επιβλαβείς επειδή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες επιθέσεις, επιθετικότητα, διακρίσεις και αποδοχή βίας εναντίον ορισμένων ομάδων» είχε δηλώσει η Μαρία Γκουρίεβα εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας της Ουκρανίας.

Η απάντηση του Πατριαρχείου στην μήνυση

Απαντώντας στα δημοσιεύματα για μια πιθανή μήνυση τον Μάρτιο, το πατριαρχείο ανέφερε πως τα σχόλια του Φιλάρετου, ήταν σύμφωνα με τους ουκρανικούς νόμους. «Ως αρχηγός της εκκλησίας και ως άνθρωπος, ο Πατριάρχης έχει τη ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του, οι οποίες βασίζονται στην ηθική» ανέφερε σε δήλωσή του το γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου. «Το Πατριαρχείο διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει ανταγωγές εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να κάνουν κατάχρηση της δικαστικής προστασίας για να καταπατήσουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες της Ουκρανίας» πρόσθεσε.