To ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ εγκρίθηκε για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Πρόκειται για «προγράμματα ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων στο ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας»

 

Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση / αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (εθελοντές, στελέχη και συνεργάτες) σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας, για την υποστήριξη του έργου που προσφέρεται, τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τις επιπτώσεις / προκλήσεις από τις σύγχρονες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, τεχνολογικές, και πνευματικές εξελίξεις όσο και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και απόδοσης της διοίκησης και διαχείρισης των δομών αυτών. Βασικός άξονας της Πράξης είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός συστήματος σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, το οποίο, εκτός από την ικανοποίηση των επιμορφωτικών αναγκών της παρούσας Πράξης, θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του επιμορφωτικού έργου συνολικότερα καθώς και τη δυνατότητα επαναξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού σε μελλοντικές επιμορφωτικές δράσεις με σημαντικά μειωμένο κόστος. Στο πλαίσιο του έργου θα ψηφιοποιηθεί και θα ενσωματωθεί στο σύστημα τηλεκπαίδευσης υφιστάμενο εκπαιδευτικό υλικό της δράσης καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που θα παραχθεί στο πλαίσιο της Πράξης.

Ενδεικτικές θεματικές που μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο επιμορφωτικών προγραμμάτων:
– Ο άνθρωπος και το περιβάλλον στην προοπτική μιας πράσινης οικουμένης
– Η επίδραση και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο
– Οργάνωση και διοίκηση κοινωνικοπρονοιακών φορέων
– Ολοκαυτώματα και αντισημητισμός
– Ισλαμικό πανόραμα: κόσμος, Ευρώπη, Ελλάδα από τις απαρχές έως σήμερα
Οι ανωτέρω κύριες δράσεις συμπληρώνονται από τις ακόλουθες υποστηρικτικές δράσεις:
– οργάνωση της υλοποίησης και παρακολούθηση της Πράξης,
– παραγωγή/αναπαραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού της Πράξης,
– προβολή & δημοσιότητα της Πράξης

Σύμφωνα με την πρόσκληση το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους να υποβάλει τις προτάσεις του για το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης έχει ήδη επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο
Ο κ. Τσακίρης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτριο Σκάλκο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησαν για διάφορα επενδυτικά έργα και κοινές δράσεις μέσω ΕΣΠΑ.