Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια αγρύπνησαν καθόλη τη διάρκεια της νυχτός (12ης – 13ης Σεπτεμβρίου) στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για την εορτή της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή. Της Αγρυπνίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Γέροντα Εφραίμ, ιερείς, ιερομόναχους και διακόνους. Στον δεξιό χορό τους ύμνους απέδωσαν ο Γέρων Αντύπας και η συνοδεία του, ενώ από τον αριστερό χορό ο Γέρων Δαμασκηνος και επίσης η συνοδεία του.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ήταν φέτος προσκεκλημένος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, ώστε να προεξάρχει στις πανηγυρικές ακολουθίες και την πανηγυρική αγρυπνία για την εορτή της Τιμίας Ζώνης και ο οποίος εχθές Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Παραμυθίας. Λίγο πριν την απόλυση, ο Ποιμενάρχης της Κορίνθου προσευχήθηκε γονατιστός ενώπιον της Ιεράς Εικόνος παρακαλώντας με θέρμη για τον τερματισμό της πανδημίας του κορονοϊου και την εξάλειψη του από την Ελλάδα και ολόκληρη την οικουμένη. Να σημειωθεί ότι στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου καθημερινά πριν την απόλυση σε κάθε Θεία Λειτουργία γίνεται ανάγνωση της ευχής για τον τερματισμό της πανδημίας του COVID-19.
Αργότερα, εχθές, παραμονή της εορτής, μετά την Θ´ ώρα, εξήλθε η Τίμια Ζώνη της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου από το Ιερό Βήμα για την πανηγυρική αγρυπνία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου, παρουσία του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ, ιερέων, ιερομονάχων και διακόνων. Στη συνέχεια, τελέστηκε ο μικρός εσπερινός.
Ήδη, από την εσπέρα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των πανηγυρικών εορτασμών στο Βατοπαίδι, πραγματοποιήθηκε η θερμή υποδοχή του Μητροπολίτου, όπου ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός στην είσοδο της Μονής από τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ και την αδελφότητα. Στη συνέχεια με πομπή μετέβησαν στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία.
Πώς η Αγία Ζώνη της Παναγίας έφθασε στο Άγιο Όρος
Η Τίμια ή Αγία Ζώνη της Παναγίας, αποτελεί το μοναδικό Ιερό Κειμήλιο που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου.
Η Αγία Ζώνη είναι μια ζώνη που είχε φτιάξει η ίδια η Θεοτόκος από τρίχες καμήλας. Σήμερα το μοναδικό σωζόμενο μέρος της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.
Η ιστορία της Αγίας Ζώνης ξεκινά με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με τις Γραφές. Η Παναγία τάφηκε φορώντας την. Έφτασε, όμως, στα χέρια του Αποστόλου Θωμά με θαυματουργικό τρόπο.
Συγκεκριμένα, ο Θωμάς, ήταν ο μοναδικός Απόστολος που δεν βρέθηκε στην Γεσθημανή όταν η Παναγία τάφηκε. Η παράδοση θέλει τους υπόλοιπους να μεταφέρθηκαν κοντά στην Παναγία με νεφέλες . Αυτό έγινε και με τον Θωμά αλλά τρεις μέρες αργότερα.
Όταν η νεφέλη του τον πήγαινε στη Γεσθημανή συνάντησε την Παναγία την στιγμή της μεταστάσεως Της. Όταν δηλαδή σώμα και πνεύμα ανέβαινε στους ουρανούς.
Τότε ο ίδιος ζήτησε από την Παναγία να του δώσει κάτι για ευλογία, και Εκείνη του έδωσε τη ζώνη της.
Ο Θωμάς έδειξε τη Ζωνη στους υπόλοιπους μαθητές που όταν τους διηγήθηκε την ιστορία άνοιξαν το μνήμα όπου είχαν εναποθέσει το Σώμα της Παναγίας και είδαν ότι έλειπε.
Από τότε η Αγία Ζώνη φυλασσόταν από χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ, μέχρι την στιγμή που ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος την μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.
Η υποδοχή ήταν μεγαλειώδης και την οποία παρακολούθησαν με κατάνυξη πιστοί από κάθε γωνιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο αυτοκράτορας κατέθεσε την Τίμια Ζώνη σε λειψανοθήκη που ονόμασε «Αγίαν Σορόν».
Λέγεται πως ήταν θαυματουργή και πως έσωσε την Αυτοκρατορία από μεγάλες καταστροφές.
Πλήθος πιστών συνέρρεαν για να την προσκυνήσουν, ζητώντας της να τους λυτρώσει από τα βάσανα και τις συμφορές. Ήταν το καταφύγιό τους, η ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή.
Το 1204, κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους έγιναν λεηλασίες και αρπαγές πολύτιμων κειμηλίων και θησαυρών. Ορισμένα από αυτά, ήταν και κάποια τεμάχια της Αγίας Ζώνης. Ένα μέρος τους διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη.
Ὁ Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει ένα χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Πάνω του είχε τοποθετηθεί τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, θήκες με Άγια Λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τίμιας Ζώνης. Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας εναντίον των Βουλγάρων το Κειμήλιο χάθηκε.
Σε μία μάχη εναντίον των Σέρβων, ο βουλγαρικός στρατός νικήθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα Λάζαρο, ο οποίος αργότερα δώρισε το Σταύρο του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τίμιας Ζώνης.
Η άλλη εκδοχή και επικρατέστερη είναι ότι το Κειμήλιο δόθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα και μόνασε στη Μονή.