Σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας τιμήθηκε στο Φανάρι η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει παραδοσιακά τη Σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Αγκύρας κ. Γρηγόριο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Οσιώτατος Ιερομόναχος Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, αναφερόμενος στο βαθύ θεολογικό μήνυμα της ευαγγελικής περικοπής της Σαμαρείτιδος και στη ζωντανή παρουσία του Χριστού στη ζωή των πιστών.

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εντιμολογιώτατο κ. Σταύρο Κωνσταντινίδη, νομικό που ζει και δραστηριοποιείται στη Γερμανία.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Άρχοντα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε την πολυετή προσφορά του προς την Εκκλησία και την κοινωνία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκτίμηση και την αγάπη που τρέφει προς το πρόσωπό του ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. Παράλληλα, επαίνεσε την αφοσίωσή του στις πατρώες παραδόσεις και τη συμβολή του στη δημόσια και κοινωνική ζωή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σύζυγο του νέου Άρχοντος, κυρία Saskia Greipl-Konstantinidis, για τη σημαντική κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση στο Μόναχο, ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας της φύσεως και της κοινωνικής προσφοράς.

Στη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος, Γουΐννιπεγκ κ. Ιλαρίων και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μάλτας κ. Charles Jude Scicluna, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τορόντο κ. Ανδρέας και Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, εκπρόσωποι της Αδελφότητος «Παναγία η Παμμακάριστος», ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, καθώς και πλήθος πιστών και προσκυνητών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου ο Παναγιώτατος καλωσόρισε θερμά τα μέλη της Αδελφότητος των Αρχόντων Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Μητρός Εκκλησίας για τη διαρκή και πολύτιμη προσφορά τους.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ορθόδοξης παράδοσης και της ενεργού παρουσίας της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, τονίζοντας ότι η αποστολή της Εκκλησίας δεν περιορίζεται μόνο στα πνευματικά ζητήματα, αλλά εκτείνεται και στην κοινωνική, πολιτιστική και ανθρωπιστική μαρτυρία.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ειρήνη, τον διαθρησκειακό διάλογο, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου, επισημαίνοντας ότι η Ορθοδοξία παραμένει διαχρονικά «κοντά στον άνθρωπο».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή της Αδελφότητος «Παναγία η Παμμακάριστος» και προσωπικά στον Πρόεδρό της, Άρχοντα Εξάρχου και Οικουμενικό Μέγα Ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, για την πολυετή και αφοσιωμένη διακονία τους προς τη Μητέρα Εκκλησία.

Προηγουμένως, εκ μέρους της Αδελφότητος μίλησε ο Άρχων Υπομιμνήσκων και Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Συμεών Πασχαλίδης, εκφράζοντας την αφοσίωση και τη στήριξη των Οφφικιαλίων προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αποστολή του.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Αδελφότητα Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος» προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινουπόλεως.




Φωτογραφίες Νίκος Παπαχρήστος
