Αρχική » Οι Ρώσοι επιμένουν για τα ψηφιδωτά

Οι Ρώσοι επιμένουν για τα ψηφιδωτά

από christina

 

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC) θα συνεχίσει να εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει καθεστώς τζαμιού στην Αγία Σοφία και στη Μονή Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Alfeyev) στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24 .

«Το καθεστώς που είχε ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας δεν ήταν, φυσικά, ιδανικό, αλλά τουλάχιστον έδινε την ευκαιρία σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, καθώς και σε μη πιστούς, να έρθουν και να μελετήσουν αυτό το καταπληκτικό ιερό του χριστιανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των μοναδικών ψηφιδωτών. Φυσικά, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την τρέχουσα κατάσταση και θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο τη χριστιανική κληρονομιά που τώρα έχει αφαιρεθεί», είπε.

Ο Μητροπολίτης πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για την Μονή Χώρας. «Εάν τα διατηρημένα ψηφιδωτά στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας καταλαμβάνουν σχετικά μικρή περιοχή, η συντήρηση των ψηφιδωτών και των τοιχογραφιών του μοναστηριού της Χώρας είναι πολύ καλύτερη, σχεδόν όλοι οι τοίχοι αυτού του ναού είναι διακοσμημένοι με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Και η μετατροπή αυτού του ναού σε τζαμί θα σημαίνει, φυσικά, ότι όλοι οι τοίχοι του και όλα αυτά τα μοναδικά παραδείγματα βυζαντινής τέχνης θα είναι κρυμμένα εντελώς από τα μάτια των επισκεπτών: είτε θα καλυφθούν με κουρτίνες, είτε θα καλυφθούν με γύψο, είτε θα γκρεμιστούν με σφυριά, όπως έγινε επανειλημμένα το παρελθόν», είπε.

Ωστόσο για μια ακόμη φορά οι Ρώσοι εστιάζουν στα ψηφιδωτά και όχι στο γεγονός οτι οι Τούρκοι μετατρέπουν σε τζαμιά πρώην χριστιανικούς ναούς στέλνοντας μηνύματα φανατισμού και μισαλοδοξίας σε όλη την ορθόδοξη κοινότητα .

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ