Η Α΄ Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, για το νέο Εκκλησιαστικό έτος συνεκλήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνηςκ. Ιωάννου, εις τον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, της περιοχής των Λουτρών Λαγκαδά.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του προς τους κληρικούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας του κορωνοϊού και της ανάγκης της πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τις προσπάθειες πολλών που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις αυτές και να πολεμήσουν την Εκκλησία με απώτερο σκοπό την αποκοπή των σχέσεων Εκκλησίας και Ποιμνίου.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να φυλάξουμε και να προστατεύσουμε το κόσμο και το ποίμνιο της Αγίας μας Εκκλησίας, δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις υγιεινούς περιβάλλοντος και τηρώντας με προσοχή και σύνεση τα όσα μας λένε οι υπεύθυνοι, παρόλο τα προβλήματα που δημιουργούνται στον τρόπο λειτουργίας των Ναών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «Η Εκκλησία οφείλει και πρέπει να φυλάξει τον λαό και να διατηρήσει τις παραδόσεις και τα δίκαια αυτού του τόπου».

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, παίρνοντας αφορμή από τους λόγους του σήμερα τιμωμένου Αγίου Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε σε θέματα λειτουργικής φύσεως, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε Θεία Λειτουργία και Ιερά Ακολουθία, αφήνει μέσα στην καρδιά και την ψυχή του κάθε κληρικού ξεχωριστή Χάρη αλλά παράλληλα προϋποθέτει συγκέντρωση και ευταξία. Η Λατρεία μας είναι ζώσα και θα πρέπει να έχουμε επίγνωση των τελουμένων και ότι μιλάμε με τον ίδιο τον Θεό, το Θέλημα του Οποίου θα πρέπει να είναι συνεχώς στο μυαλό μας».

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος ανακοινώθηκε η επανέναρξη όλων των ποιμαντικών δραστηριοτήτων, των Κατηχητικών Σχολείων καθώς επίσης στα φροντιστηριακά μαθήματα, τα μαθήματα Ψηφιδωτού, Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής, τα οποία παραδίδονται δωρεάν στο Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο «Αγία Κυράννα», τα οποία εφέτος θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εκ των αρμοδίων αρχών μέτρα προστασίας.

Ακολούθησε ενημέρωση των Ιερέων για την πορεία των έργων σε διάφορους ναούς της επαρχίας μας καθώς και διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τρέχοντα θέματα λειτουργικής, ποιμαντικής και διοικητικής φύσεως που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των κατά τόπων ενοριών της Μητροπόλεως μας.