Θέμα δημιουργήθηκε τελικά με την μετάδοση (ή τελικά το πώς έγινε αυτή) της τελετής των Θεοφανείων από τον Πειραιά, από την κρατική τηλεόραση. Αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση πως η ΕΡΤ δεν θα καλύψει την τελετή, ενώ αυτό που είδαν οι τηλεθεατές ήταν μια σύνθεση με την Θεία Λειτουργία από τον Άγιο Διονύσιο στην Αθήνα και την τελετή Αγιασμού των Υδάτων από τον Πειραιά.

Μετά από καταγγελίες, τόσο του Μητροπολίτη Πειραιώς και του βουλευτή Πειραιώς της ΝΔ κ. Γιάννη Τραγάκη  ότι η ΕΡΤ για πρώτη φορά δεν μετέδωσε την τελετή η ΕΡΤ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, για να ακολουθήσει απάντηση του Πειραιώς Σεραφείμ.

 

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ έχει ως εξής:

Σχετικά με δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη περί δήθεν μη κάλυψης του εορτασμού των Θεοφανείων από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ επισημαίνει τα κάτωθι:
Η ΕΡΤ1 με ζωντανές συνδέσεις προέβαλε σε συνεχή ροή πλάνα από τις τελετές αγιασμού των υδάτων στην Αθήνα και τον Πειραιά στην ενημερωτική εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ».
Η ΕΡΤ2 μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση ολόκληρη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου και αμέσως μετά ολόκληρη την τελετή αγιασμού των υδάτων από το λιμάνι του Πειραιά.
Η ΕΡΤ3 μετέδωσε σε δίκτυο με την ΕΡΤ2 την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων από το λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας.
Προφανώς οι καταγγελίες έγιναν από λανθασμένη ενημέρωση και ως εκ τούτου η ΕΡΤ δεν ασπάζεται την άποψη πως έγιναν με πρόθεση την κατασυκοφάντηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Χρόνια πολλά.

 

Πάνω σε αυτή την ανακοίνωση βασίσθηκε η απάντηση του Σεβασμιωτάτου Σεραφείμ:

Ατύχησε η διοίκησις της ΕΡΤ με την ανακοίνωσή της διότι προσπάθησε άτεχνα να καλύψη το αυταπόδεικτο γεγονός ότι στην Ελληνική Πολιτεία ο εορτασμός των Θεοφανείων θεσμικά γίνεται στο πρώτο λιμάνι της Χώρας, από της εποχής του Γεωργίου Α, στη ναύλοχο πόλη του Πειραιά για να τιμηθή η εποχή της χάριτος που ανέτειλε με την άκρα ταπείνωση του Παναγίου Θεού με την βάπτισή Του στα νερά του Ιορδάνου και το «μέγα της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων» με την κατάδυση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Στην ανακοίνωση ομολογείται απολύτως ότι «Η ΕΡΤ2 μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση ολόκληρη την Αρχιερατική Θ.Λειτουργία απ’ τον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου και αμέσως μετά ολόκληρη την τελετή Αγιασμού των υδάτων απ’ το λιμάνι του Πειραιά.»

Όμως εδώ βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα της άτεχνης προσπάθειας συγκάλυψης της σχετικής κυβερνητικής παρέμβασης που αποδεικνύει πόσο αδέσμευτη και ελεύθερη είναι η δημόσια τηλεόραση, με την σημερινή κυβέρνηση, η τελετή «Αγιασμού των υδάτων απ’ το λιμάνι του Πειραιά» είναι η κατάληξις ολόκληρης της Ιεράς Τελετουργίας του εορτασμού που άρχεται με τον Όρθρο, την Θ.Λειτουργία, συνεχίζεται με την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού εντός του Ι.Ναού και κατακλείεται με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα.

Συνεπώς θα συνιστούσα στους υπευθύνους της ΕΡΤ να μην υποτιμούν την νοημοσύνη των συμπολιτών μας ψελλίζοντας τόσο ατυχείς αιτιολογίες για την μετά απο δεκαετίες τολμηθείσα απαράδεκτη ανατροπή και προσβολή στην πόλη του Πειραιώς με την «μεσοβέζικη» αυτή αναμετάδοση που διέκοψε την κανονική ροή της Τελετουργίας από τον Ι.Ν.Αγ.Διονυσίου Αρεοπαγίτου και «κώλυσε» την κατακλείδα της Τελετουργίας από τον Πειραιά.

Και όλα αυτά βέβαια εκλαμβάνουσα την δημόσια τηλεόραση, που ανήκει σε όλους μας, σαν προσωπικό τους τιμάριο!!!

Συνεπώς δεν κατασυκοφαντήσαμε τους κυρίους υπευθύνους της ΕΡΤ, ούτε τους πολιτικούς τους προϋσταμένους, απλώς καταδείξαμε την άλήθεια των πραγμάτων.

Όσον αφορά στην απαράδεκτη σύγκριση της εφημερίδος «ΝΕΑ» μιας έννομης δημοκρατικής ενέργειάς μας ενώπιον της αρμοδίας δικαστικής αρχής εναντίον υβριστών του Πανασπίλου και Παναχράντου Προσώπου Του Κυρίου της Πίστεώς μας με τον παραπάνω τραγέλαφο της δημόσιας τηλεόρασης, δεν διαπορώ πλέον για την πορεία του γνωστού εκδοτικού συγκροτήματος.