Αλλάζουν στάση οι Ρώσοι ως προς τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στα ορθόδοξα μνημεία.Πλέον δεν περιρίζουν την κριτική τους στα ψηφιδωτά αλλά και στην ουσία του θέματος που έχει να κάνει με τη σημασία που έχουν αυτά για την Εκκλησία.

«Για εμάς η Αγία Σοφία θα παραμείνει πάντα ένας χριστιανικός ναός», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία-24 ο Μητροπολίτης υπενθύμισε ότι τόσο ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος όσο και η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασαν ανησυχία τους για αυτήν την απόφαση.
Υπογράμμισε επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα κατά τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, εν τούτοις «το καθεστώς εκείνο έδινε την ευκαιρία σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, καθώς και σε ανθρώπους που δεν πιστεύουν, να την επισκεφτούν και να μελετήσουν αυτό το καταπληκτικό ιερό του χριστιανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των μοναδικών ψηφιδωτών που έχουν διασωθεί εκεί».

Ο Ρώσος Ιεράρχης αναφέρθηκε και στη Μονή της Χώρας: «Αν μιλάμε για τη Μονή της Χώρας, αυτό είναι ένα άλλο μοναδικό μνημείο της βυζαντινής κληρονομιάς, ένα χριστιανικό μοναστήρι, στο οποίο σώζονται ψηφιδωτά και τοιχογραφίες του 13ου-14ου αιώνα. Ενώ τα διατηρημένα ψηφιδωτά στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας καταλαμβάνουν μια σχετικά μικρή περιοχή, η συντήρηση των ψηφιδωτών και των τοιχογραφιών του μοναστηριού της Χώρας είναι πολύ καλύτερη. Σχεδόν όλοι οι τοίχοι αυτού του ναού είναι διακοσμημένοι με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Η μετατροπή αυτού του ναού σε τζαμί, φυσικά, σημαίνει ότι όλα αυτά τα μοναδικά παραδείγματα βυζαντινής τέχνης θα είναι κρυμμένα εντελώς από τα μάτια των ανθρώπων: είτε θα καλυφθούν με κουρτίνες, είτε θα καλυφθούν με γύψο, ή θα γκρεμιστούν με σφυριά, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν».