Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας  κ.Θεόδωρος Β’ επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Κύπρο, επανέλαβε τη στηριξή του στον κ.Βαρθολομαίο για το ουκρανικό χαρακτηρίζοντας λάθος την απόφαση της Εκκλησίας της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με  το  Φανάρι.  Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την διακοπή από το Πατριαρχείο Μόσχας της Ευχαριστιακής Κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που παραχώρησε Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας , την Εκκλησία Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, που αναγνώρισαν την πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Θεόδωρος απάντησε ότι βεβαίως και δεν είναι ορθή αυτή η αντίδραση.

Υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο μνημονεύει τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξήγησε ότι θέλησε να δώσει το μήνυμα της συμπαράστασης προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στα δίκαια του λαού της Ουκρανίας να έχει δική του Αυτοκέφαλη Εκκλησία.
«Πιστεύω ότι όσο θα περνάει ο χρόνος, τότε θα δούμε περισσότερο και πιο καθαρά τα θέματα και στο τέλος θα συμπορευτούμε όλες οι Εκκλησίες για να δούμε ότι αυτό που υπερέχει πάνω απ΄όλα είναι η ομόνοια μεταξύ μας και η διακονία των λαών της γης», κατέληξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.